Sinds 11-9 stroom wapens gepakt op vliegvelden VS

Een vrouw die onlangs probeerde in Philadelphia een vlucht van US Airways te halen, realiseerde zich niet dat het geladen pistool van haar man in haar handbagage zat, inclusief een extra magazijn met kogels.

Op de internationale luchthaven van Los Angeles werd een oudere man aangehouden die op weg was naar Zwitserland met een 45 centimeter lang zwaard dat verstopt was in een houten wandelstok. Hij zei dat toen hij de stok kocht, niemand hem had verteld dat hij een degen erbij kreeg.

Hoewel de herinneringen aan 11 september nog vers zijn, blijven tienduizenden reizigers op Amerikaanse luchthavens verschijnen met een verbazingwekkend arsenaal aan vuurwapens, messen, stanleymessen en andere potentieel dodelijke wapens, en riskeren zo arrestatie en vervolging door de federale autoriteiten. In de afgelopen zeven maanden zijn op Amerikaanse luchthavens meer dan drie miljoen voorwerpen in beslag genomen en 720 personen gearresteerd wegens overtreding van het verbod op wapens – gemiddeld vier per dag.

Al dit wapenvertoon leidt de nieuwe federale veiligheidsfunctionarissen af die zijn aangesteld om echte terroristen te pakken, zo menen de autoriteiten. De hoeveelheid inbeslagnames heeft geleid tot nieuwe bezorgdheid over het aantal wapens dat wél langs de controles komt. De cijfers vormen ook een aanwijzing dat het grootste obstakel om luchthavens tot wapenvrije gebieden om te vormen, wellicht de vaste gewoontes van de Amerikaan zijn.

,,Er moet nog veel worden gedaan om het publiek de boodschap `dit soort spullen niet meenemen' te laten begrijpen'', zegt Billie Vincent, een voormalige directeur veiligheidszaken van de Federal Aviation Administration, de Amerikaanse luchtvaartdienst. Maar volgens ambtenaren heeft de Transportation Security Administration van het ministerie van Transport geen geld meer voor een advertentiecampagne.

Met meer dan achthonderd geconfisceerde vuurwapens en bijna 80.000 in beslag genomen messen maakt Vincent zich zorgen over de wapens die níet worden gevonden. ,,Als er zoveel worden meegedragen en ontdekt, dan is er mogelijk een angstwekkend aantal aan boord van vliegtuigen'', aldus Vincent.

Zelfs stanleymessen zoals de kapers op 11 september die gebruikten, worden voortdurend ontdekt: tussen half februari en eind september zijn er 31.064 van in beslag genomen. Dagelijks worden vier vuurwapens ontdekt op luchthavens.

De verklaringen van de overtreders zijn legio. Sommigen zien in een groot mes of een ander in potentie dodelijk voorwerp geen gevaar, omdat ze niet van plan zijn het als een wapen aan boord te gebruiken. Anderen zeggen niet te weten dat voorwerpen als pennenmesjes als wapens zijn aangemerkt. En sommigen denken dat ze gewoonweg niet zullen worden gepakt.