Prijzen voor jeugdfilms uitgereikt

De Cinekid Film Awards zijn dit jaar toegekend aan een Iraanse, een Japanse en een Deense film. Drie jeugdseries van VPRO's Villa Achterwerk zijn bekroond met een Kinderkast-televisieprijs.

De uitreikingen vonden gisteren plaats in de Vondelkerk in Amsterdam ter afsluiting van de zestiende editie van het film-, televisie- en nieuwe mediafestival Cinekid. De afgelopen week konden kinderen in Amsterdam in diverse zalen kennis maken met de nieuwste jeugdfilms uit de hele wereld, een selectie van televisieprogramma's uit binnen- en buitenland en bijzondere sites, cd-roms en interactieve installaties.

De hoofdprijs van Cinekid, de Cinekid Film Award, ging dit jaar naar twee films: De Vogeltjesvanger uit Iran en de Japanse animatiefilm Spirited Away. De Vogeltjesvanger werd geregisseerd door Ranhar Ghanbari en is, aldus de internationale jury, ,,een poëtisch pleidooi voor persoonlijke vrijheid'', geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Spirited Away van Hayao Miyazaki gaat over ,,een reis door een magnifiek geanimeerd land van dromen en nachtmerries''. De film won in februari een Gouden Beer op het filmfestival in Berlijn. Volgens de jury zorgden de hoge kwaliteit en de grote verscheidenheid van de selectie ervoor dat er dit jaar voor de tweede keer geen unanimiteit bereikt kon worden.

De publieksprijs, bepaald aan de hand van door kinderen in de bioscoop uitgebrachte stemmen, ging naar de Deense kinder-actiefilm Kraak! van Hans Fabian Wullenweber. Kraak! gaat over een meisje dat een bankoverval pleegt om de operatie van haar zieke vader te kunnen betalen. Met twee vriendjes en dankzij haar talenten als bergbeklimster lukt het haar.

De Kinderkast-televisieprijzen, die dienen ter bevordering van de kwaliteit van Nederlandstalige jeugdprogramma's, gingen naar twee VPRO-producties: de documentaire De Achtertuin van Jan Wolkers in de categorie non-fictie en de serie Poppentje (fictie). De publieksjury koos voor het VPRO-programma De Familie van der Ploeg (fictie) en voor Het Klokhuis van de NPS (non-fictie).

De Nieuwe Media Award ging naar de cd-rom GAST, een spel met griezelelementen. Het kinderpubliek bekroonde de cd-rom van Harry Potter en de Steen der Wijzen. Cinekid gaat deze week nog door op locatie: in twintig plaatsen is een selectie van de festivalfilms te zien. Kraak! en De Vogeltjesvanger draaien respectievelijk vanaf november en februari in de bioscopen.