Noord-Korea wil praten met de VS

Noord-Korea wil met de Verenigde Staten onderhandelen over een oplossing van het conflict over de ontwikkeling van kernwapens. Dit hebben Zuid-Koreaanse regeringsbronnen vandaag meegedeeld.

Pyongyang stelt als voorwaarde voor de gesprekken dat ,,de VS ons niet langer als vijand behandelen''. Deze Noord-Koreaanse verklaringen zijn vandaag overgebracht door de Zuid-Koreaanse minister voor Hereniging, Jeong Se-hyun, die vandaag in Noord-Korea is voor onderhandelingen over verbetering van de noord-zuid relatie op het schiereiland.

Afgelopen woensdag werd bekend dat Noord-Korea tegenover de VS heeft erkend dat het land een geheim programma heeft voor de verrijking van uranium, dat kan worden gebruikt voor de productie van kernwapens. Noord-Korea deed deze bekentenis al op 4 oktober tegenover de Amerikaanse gezant James Kelly tijdens diens bezoek aan Pyongyang. De verrijking is in strijd met een Amerikaans-Noord-Koreaans akkoord uit 1994 waarin Noord-Korea heeft beloofd te zullen werken aan non-proliferatie van kernwapens op het schiereiland en het openstellen van alle nucleaire faciliteiten voor inspecties van het Internationale Atoomagentschap.

De VS hebben nog geen besluit genomen over opzegging van het akkoord uit 1994, het zogeheten Agreed Framework, aldus een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Kelly, momenteel voor overleg in Tokio, zou dit vandaag hebben meegedeeld aan de Japanse regering. Minister Colin Powell (Buitenlandse Zaken) zei gisteren in de VS dat de Noord-Koreaanse regering eerder ,,ons de schuld wilden geven voor hun acties en vervolgens het akkoord nietig verklaarden''. Waarop Powell concludeerde dat ,,het moeilijk is iets met een akkoord te doen als één partij zegt dat het nietig is.'' Desondanks zei Powell te bestuderen ,,wat nog in ons belang is om voort te zetten'' van alle activiteiten die zijn gebaseerd op het akkoord. Gecombineerd met de uitspraken van Kelly in Tokio lijkt er nog geen definitief afscheid te zijn genomen van het Agreed Framework.

De Noord-Koreaanse radio beschuldigde vandaag de VS van ,,aarzelen rond de startlijn, ook al is het akkoord al acht jaar oud''. Het akkoord voorziet in de sluiting van Noord-Koreaanse grafietcentrales en vervanging door lichtwaterreactoren waarvan de bijproducten minder makkelijk zijn te gebruiken voor productie van kernwapens. Acht jaar na dato zijn de centrales echter nog lang niet klaar. Door deze vertraging staat het akkoord ,,op een kruispunt, of het moet worden opgezegd ja of nee'', aldus Radio Pyongyang. Het akkoord voorziet overigens ook in ,,volledige normalisering van politieke en economische relaties'' tussen de VS en Noord-Korea en ook daar is tot dusver niets van terechtgekomen. Eerder dit jaar bestempelde president Bush Noord-Korea tot lid van de `As van het Kwaad'.

De Japanse premier, Junichiro Koizumi, onderstreepte in het parlement het belang van het akkoord als ,,middel voor de internationale gemeenschap om te verhinderen dat Noord-Korea nucleaire wapens ontwikkeld''. ,,Wij zijn van plan in nauw overleg met Zuid-Korea en de VS dit framework te gebruiken.''

China heeft vandaag ontkend dat het Noord-Korea heeft geholpen bij het kernwapenprogramma. Peking noemt geruchten daarover ,,volledig ongefundeerd''.

    • Hans van der Lugt