Nederlandse radio krijgt drie Europese prijzen

Drie Nederlandse radioprogramma's zijn zaterdag in Potsdam en Berlijn tijdens de Prix Europa 2002 onderscheiden met een prijs.

Het gaat om de programma's De doofpot na de Herculesramp van de VPRO, Zeeland girl/Ik Zeeuws Meisje van de Humanistische Omroep' en Omma en Mamma van NPS Radio. Voor de Prix Europa worden jaarlijks de beste radio- en televisieprogramma's en internetbijdrages geselecteerd uit alle landen van Europa. Programmamakers en omroepvertegenwoordigers kiezen daaruit de winnaars. Dit jaar deden 615 producties uit 35 landen mee. In de drie categorieën voor radio sleepten Nederlandse kandidaten alle prijzen in de wacht. In de klasse hoorspelen ging de prijs naar Zeeland girl/ Ik Zeeuws Meisje van programmamaakster Marlies Cordia. Het betreft een hoorspel over een meisje dat op een dag op brute wijze afrekent met het platteland en naar de grote stad trekt. In de categorie actualiteiten ging de prijs naar De Doofpot na de Herculesramp van Stephen Heijendael, een reconstructie van de ramp met het Herculesvliegtuig en de pogingen van betrokkenen om de gemaakte fouten onder het tapijt te vegen. Omma en Mamma van Eun-mi Postma en Leo Knikman won de prijs in de klasse documentaire. Hij gaat over de zoektocht van de geadopteerde Postma naar haar afkomst. Bij de categorieën voor de televisieprogramma's werd het VARA-televisieprogramma De Enclave genomineerd in de klasse fictie. De inzending viel niet in de prijzen maar kreeg wel een eervolle vermelding.