Montenegro dichter bij onafhankelijkheid

President Milo Djukanovic heeft gisteren de verkiezingen in Montenegro gewonnen. De uitslag is een overwinning voor de aanhangers van onafhankelijkheid.

Volgens de voorlopige uitslag haalde Djukanovic' Democratische Lijst voor een Europees Montenegro de absolute meerderheid, 39 van de 75 zetels. De verkiezingen waren uitgeschreven nadat de regering eerder dit jaar was gevallen. Aanleiding was het in maart gesloten Akkoord van Belgrado, dat een vergaande samenwerking tussen de overgebleven Joegoslavische deelrepublieken Servië en Montenegro behelst. Onder zware druk van de Europese Unie zag de Montenegrijnse president toen af van een referendum over onafhankelijkheid. Het akkoord schrijft voor dat beide deelrepublieken onder andere een gezamenlijke buitenland- en defensiepolitiek voeren. Ze zullen ook een zetel in de Verenigde Naties bezettten. Montenegro moet de komende drie jaar afzien van onafhankelijkheid. Djukanovic, sinds lang voorstander van zelfstandig Montenegro, heeft tijdens de verkiezingscampagne steeds op de termijn van drie jaar gehamerd. Voor hem is de onafhankelijkheid slechts `uitgesteld.'