Maas voorzitter Lijst Pim Fortuyn

Ruim zevenhonderd leden van de Lijst Pim Fortuyn hebben zaterdag in de Jaarbeurs in Utrecht het interim-bestuur onder leiding van vastgoedhandelaar Ed Maas gekozen als nieuw bestuur. Dat gebeurde in een vergadering achter gesloten deuren, waarbij Maas zelf niet aanwezig was.

De interim-bestuursleden Maas, Hammerstein, Van Dillen en Both werden in het nieuwe bestuur aangevuld met drie leden. Marten Fortuijn, een broer van Pim Fortuyn, werd zaterdag aangesteld als adviseur van de partij. Hij verklaarde dat zijn rol ,,niet politiek is, want daar heb ik geen verstand van''. Wel neemt hij naar eigen zeggen ,,de erfenis van Pim'' op zich.

Fractieleider Herben van de LPF in de Tweede Kamer hield de leden voor dat de val van het kabinet was veroorzaakt door de VVD. ,,Een blunder dat ze deze prachtige coalitie uit elkaar hebben laten spatten.'' Hij kreeg een staande ovatie. Ook kandidaat-lijsttrekker en demissionair minister van Vreemdelingenzaken Nawijn hield een rede, waarin hij volgens aanwezigen hamerde op een streng immigratiebeleid en zijn teleurstelling uitsprak over de val van het kabinet.

De vergadering, die werd geleid door Maas' advocaat Hammerstein, leidde tot kritiek bij een deel van de aanwezige leden, die protesteerden tegen de strakke regie. De verkiezingsprocedure was in hun ogen ,,ondemocratisch''. Zo was er voor de vier interim-bestuursleden een aparte stemronde. Pas toen zij gekozen waren, mocht gestemd worden worden voor de resterende drie plaatsen, waarvoor veertig kandidaten waren.

congres: pagina 3

www.nrc.nl: dossier LPF