Kwelgeest Möllemann verlaat Duitse politiek

De omstreden liberale politicus uit Noordrijn-Westfalen, Jürgen W. Möllemann, heeft gisteravond zijn politieke functies neergelegd. Möllemann wordt ervan beschuldigd dat hij de regels voor partijfinanciering heeft overtreden door schenkingen van in totaal 840.000 euro niet naar behoren te hebben gemeld. Möllemann gebruikte het geld om een anti-Israëlbrochure te drukken die hij één week voor de verkiezingen van 22 september liet verspreiden.

Zo komt een voorlopig einde aan de affaire-Möllemann die de FDP al maanden bezighoudt en het imago van de partij aanzienlijke schade heeft berokkend. Eerder moest Möllemann het vice-voorzitterschap van de FDP neerleggen, nu treedt hij terug als fractievoorzitter en regionaal voorzitter in Noordrijn-Westfalen.

Möllemann uitte dit voorjaar felle kritiek op het beleid van de Israëlische premier Scharon en toonde veel begrip voor Palestijnse zelfmoordcommando's, wat uitmondde in een hooglopende ruzie zowel binnen de liberale partij als met de Centrale Joodse Raad in Duitsland. Pas na talloze interventies bood hij excuses aan. Eén week voor de verkiezingen rakelde hij de affaire weer op met een brochure die hij in een oplage van enkele miljoenen huis-aan-huis liet verspreiden.

Critici verweten Möllemann dat hij met populistische slogans stemmen wilde werven onder kiezers met rechts-extreme sympathieën. De partijtop gaf Möllemann de schuld van het tegenvallende verkiezingsresultaat.