`KPN aast op netwerk van branchegenoot Mobilcom'

Telecombedrijf KPN wil in Duitsland het UMTS-netwerk – voor geavanceerde mobiele telefonie – van branchegenoot Mobilcom overnemen. KPN is bereid schulden van Mobilcom, ter waarde van ongeveer 600 miljoen euro, kwijt te schelden in ruil voor het netwerk.

Dit meldt de de Britse zakenkrant Financial Times vanochtend. Een woordvoerder van KPN bevestigt dat er met Mobilcom op dit moment wordt onderhandeld over de schulden, maar wil niet zeggen of het geavanceerde netwerk van Mobilcom inzet is van de gesprekken. De schuld van Mobilcom aan KPN is veroorzaakt door telefoonverkeer van Mobilcom-bellers dat via het netwerk van E-plus, de Duitse mobiele dochter van KPN, is afgehandeld.

Mobilcom kwam een maand geleden in zwaar weer terecht nadat aandeelhouder France Telecom weigerde verder kapitaal in de verlieslatende onderneming te steken. Het Duitse bedrijf heeft een schuld van 5,8 miljard euro, die vooral het gevolg is van de aanschaf van een licentie voor snel, mobiel internetverkeer en de bouw van het hiervoor benodigde netwerk.

De Duitse regering heeft onlangs met een hulppakket van 400 miljoen euro een acute financiële crisis bezworen bij Mobilcom, in marktaandeel gemeten de vijfde mobiele aanbieder in Duitsland. Onder meer KPN heeft hiertegen geprotesteerd, omdat het zou gaan om staatssteun. De Europese Commissie heeft aangekondigd de kapitaalinjectie van de Duitse overheid te bekijken. Duitsland zegt dat het om een lening gaat, en het daarom geen staatssteun is.

E-plus is in marktaandeel de derde speler in Duitsland, na T-Mobile (van Deutsche Telekom) en Vodafone. KPN wil naar een marktaandeel van circa 20 procent, terwijl het nu rond de 14 procent zit. Eerder heeft KPN aangegeven actief op jacht te gaan naar de klanten van Mobilcom. Telecomdeskundigen denken dat er op de Duitse markt uiteindelijk slechts plaats is voor drie spelers.