`Kasteel voor iedereen'

Het moest een Vinex-locatie worden zoals overal elders in Nederland, was de boodschap van de gemeente Den Bosch. Een uitwijkplek voor stedelingen die wel in de buurt van de stad willen wonen met de luxe die de `grote stad' biedt. Of, zoals een van de kandidaat-kopers van de woningen in het complex met de prestigieuze naam Haverleij het uitdrukt: ,,Geen uitgaanders meer die krassen maken op je auto, zoals in het centrum zo vaak gebeurt!'' In de nieuwbouwlocatie met extra prestige, omdat architecten als Sjoerd Soeters en de Italiaanse architect-vedette Adolfo Natalini er hun naam aan verbonden, zou dit soort `stads gewoel' tot het verleden behoren.

Het kastelenproject zou voor elke inwoner van Den Bosch en wijde omgeving, met welke portemonnee ook, bereikbaar zijn, belooft de Bossche wethouder Frank van Beurs in de NCRV-documentaire Droomkastelen van Janine Bakker. Want zijn gemeente bouwt voor iedereen!

Als de eerste kandidaat-koper vertelt over een boottocht met Bossche wethouders, waarbij gesproken wordt over een woningbouwproject waarbij iets te regelen valt en over zijn eigen voorliefde om ergens vlak bij een golfbaan te wonen (die maakt deel uit van het project), doemen vermoedens van willekeur bij de woningtoewijzing op. Ogenschijnlijk kan er bij die verdeling niets fout gaan, adspirant-kopers mogen keurig hun voorkeur kenbaar maken, met een eerste keuze voor hun favoriete woning, tot tweede of derde keuze in geval van uitloting.

Maar de werkelijke toewijzing heeft niets met die loting van doen, zo blijkt als projectontwikkelaar Heijmans in samenspraak met betrokken makelaars de woningen toewijst. ,,Toewijzen, het is een vriend van een collega van me'', klinkt het in de zaal waar de woningen verdeeld worden. Waarop instemmend geknik volgt. ,,Het gaat om goede vrienden van een externe collega van ons'', klinkt in de zaal bij de volgende toewijzing. Of de projectontwikkelaar van Heijmans zelf: ,,Voor nummer 18 hak ik zelf de knoop door, want dat betreft een personeelslid van onszelf.''

Terwijl filmbeelden van de golfbaan in aanbouw worden vertoond, komt de Bossche wethouder nog een keer voor de camera: ,,Het is de doorsnee van de Nederlandse bevolking dat hier een woning koopt.''

Dokument: Droomkastelen, NCRV, 22.58-23.45u.

    • Jos Verlaan