Irak laat al zijn gevangenen vrij

De Iraakse president Saddam Hussein heeft gisteren de vrijlating bevolen van alle gevangenen in zijn land, of ze nu vast zaten wegens misdrijven of om hun politieke opvattingen. De Iraakse tv toonde beelden van vrijgelaten gevangenen en hun familie die slogans riepen waarin de Iraakse leider werd opgehemeld.

Volgens een verklaring besloot Saddam Hussein tot algehele amnestie uit dankbaarheid voor de eensgezinde steun van de bevolking, vorige week in het presidentiële referendum. Volgens de officiële cijfers sprak 100 procent van de kiezers zich uit voor verlenging van Saddams presidentschap. Volgens het decreet geldt de amnestie nadrukkelijk ook voor politieke gevangenen, die er voorheen volgens Irak nooit waren. Een uitzondering geldt voor moordenaars; die moeten zich eerst verzoenen met de familie van hun slachtoffers.

De Amerikaanse minister Colin Powell noemde de amnestie een typisch manipulatief gebaar van een ,,brute leider''.

www.nrc.nl: dossier Irak