Iglo-wedstrijd

Overmorgen op 23 oktober wordt door het Voedingscentrum de Jaarprijs Goede Voeding 2002 uitgereikt. Tot de genomineerden behoren Albert Heijn met AH To Go Snoepgroenten, IgloMora Groep B.V, met Iglo Zelfmaakgerechten, McDonald's met de McSalad Shaker en Quaker Trading Ltd. Met Snack a Jacks. Ik citeer een persbericht: De voedingsmiddelenindustrie en supermarktorganisaties strijden jaarlijks om de felbegeerde jaarprijs.

Het Voedingscentrum wil fabrikanten stimuleren om meer `gezonde producten' te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door minder slechte vetten in producten te gebruiken en door het ontwikkelen van producten die de groenten- en fruitconsumptie bevorderen. Dat klinkt nobel. Maar door het bekronen van kant-en-klaar producten geef je de consument in plaats van een pollepel een alibi om niet meer te koken, maar verpakkingen open te scheuren. Het plezier van koken wordt zo in de kiem gesmoord. Vroeger leerden kinderen door in de keuken toe te kijken vanzelf een beetje koken. Tegenwoordig denken ze dat eten uit pakken, zakken en potten komt, waar nogal wat suiker aan wordt toegevoegd. Een overheid die bezorgd is over het toenemende overgewicht zou zich over de zin van het uitreiking van een jaarprijs zorgen dienen te maken. Ik deed thuis een warenonderzoek. In de keuken schudde ik een zak diepvries-Noodles met rundvleesreepjes, spinazie, prei en peultjes leeg; een van Iglo's 1-persoons Zelfmaakgerechten. Gewicht 475 gram. Prijs 4,29. Omdat de gezellig rammelende inhoud los is ingevroren bleek het een koud kunstjes om na te gaan wat er precies in de zak zat. Van kleine stukjes vlees, paddestoel, haricots verts en peultjes beeldhouwde ik hele exemplaren. De inhoud bestond uit: 4 nestjes mie, 4 paddestoelen, 4 spinazie pingpongballen, 12 vleesreepjes, 10 haricots verts, 11 peultjes, 5 volle eetlepels gesneden prei en 11 hondenbrokken – zo zien ze er uit – die naar zout en soja smaken. En o.a. caramelsuiker, bouillon/gistextract en gember. De zak bevat geen E-nummers en conserveermiddelen. Wat valt er aan dit gerecht nog zelf te maken? Volgens de instructie verwarm je 3 eetlepels water in een wok of pan, je giet de zak erin leeg en na 10 minuten is het eten klaar. Ik moet toegeven: al snijd en bak ik mijn vlees en groenten nog zo snel, ik verlies het in tijd van Iglo. Maar qua onkosten win ik dik.

    • Anne Scheepmaker