Iers `ja' duwt valuta's omhoog

Verscheidene Oost-Europese munten zijn vanochtend in waarde gestegen in reactie op het Ierse referendum over de uitbreiding van de Europese Unie. De meeste munten stonden vorige week nog onder druk, omdat valutahandelaren vreesden voor een Iers `nee'. Zaterdag stemde bijna 63 procent van de Ieren vóór uitbreiding van de EU met tien nieuwe lidstaten.

De Poolse zloty, de munt van de grootste economie onder de nieuwe lidstaten, steeg vanochtend tot 4,02 per euro en zal naar verwachting in de loop van de week nog sterker worden. De Tsjechische kroon klom vanochtend naar 30,30 per euro. Afgelopen vrijdag sloot de munt op 30,54. Vorige week nog bereikte de kroon het diepste punt van de afgelopen twee maanden.

De Hongaarse forint maakte vanochtend een sprong, van 245 per euro afgelopen vrijdag tot boven de 242 vandaag, en zakte vervolgens wat terug. De obligaties in Hongarije reageerden ook positief op het nieuws. De effectieve rente op de belangrijkste obligatie van het land daalde met 0,20 procentpunt tot 8,10 procent.

Naar verwachting zal de belangstelling voor Oost-Europese staatsobligaties verder toenemen nu de uitbreiding van de EU weer een stap dichterbij is gekomen. Die obligaties gelden nu nog als `risicovol': ze worden tegen fikse kortingen en, als gevolg daarvan, met een hoge effectieve rente verhandeld. De verwachting is dat de rente zal dalen naarmate het moment van uitbreiding nadert. De waarde van de obligaties zal daardoor stijgen. Een soortgelijk scenario voltrok zich in de jaren negentig toen Spanje, Italië en Portugal toetraden tot de monetaire unie.