Opinie

    • Youp van ’t Hek

Hockeyfabriek

Vorige week maandag las ik in de bijlage van Het Parool een stukje over de verjarende Amsterdamse Hockey- en Bandyclub. Honderdtien is de club en het gaat beter dan ooit. Directeur Hensel pauwde de journalist door de geheel vernieuwde kantine. Als iemand een bestelling doet van negenhonderdelf bitterballen, dan heeft hij binnen vier minuten negenhonderdelf bitterballen en als hij er zeshonderdeenendertig biertjes met een tweevingerige schuimkraag bij wil, dan heeft hij binnen diezelfde vier minuten zeshonderdeenendertig biertjes met een tweevingerige schuimkraag. Achttienduizend warme maaltijden in een weekend? Geen probleem. Zevenduizend garnalencocktailtjes vooraf? Niks aan de hand.

Verder is er bejaardengymnastiek op maandag, elke dag kinderopvang, onder het hoofdveld liggen gekoelde tanks met zevenhonderd hectoliter bier, de goals staan computergestuurd in contact met het elektronische scorebord en NOS-Teletekst en als de scheidsrechter voor de laatste maal op zijn fluit blaast, dan beginnen de douches in de betreffende kleedkamer automatisch te spuiten! De sponsors bellen zich avond aan avond een orgasme richting de directeur om hem te bedanken voor het feit dat ze deze fantastische onderneming hebben mogen steunen. Hun leven was voor de verbouwing totaal zinloos, maar eindelijk hebben ze allemaal een doel. Ook die tweeëntwintig Heugavelden hebben het Amsterdamse Bos veel meer aanzien gegeven en die avond aan avond verblindend brandende halogeenverlichting geeft de oude bomen in het bos veel meer aanzien. Plastic en natuur: een adembenemende combinatie. Vroeger zag je het Amsterdamse Bos 's avonds niet liggen, maar nu ziet iedereen het weer. Heerlijk. Het wachten is nog op een subtropisch binnenbad, een sterrenrestaurant en een hockeyteefjesepileerpaviljoen, maar dat is een kwestie van maanden.

Ondertussen hunker ik naar de voetbalkantine met de ontroerende koffiegeur, het broodje bal, de trotse prijzenkast, de blozende moeder die de zakjes snoep voor de pupillen vult, de plastic ranjabekertjes, de dikke vijftiger die de biertjes tapt en zachtjes kankert op het tyfusweer, de KNVB en dat stelletje wachtgeldschrapers van de LPF.

    • Youp van ’t Hek