Gotcha!

De interne strubbelingen en bezettingswijzigingen die de Haarlemse groep Gotcha! teisterden, zijn minstens zo turbulent als zijn op funk en gogo geënte feestmuziek. Lange tijd leek het alsof de band met de uittocht van de nodige gezichtsbepalende leden was doodgebloed, maar nu verschijnt er na zeven jaar toch weer een nieuw album.

Het zal in de winkel lastig vragen zijn naar 5.259551/2200, zoals ook de plaat niet direct hitgevoelige, vlot aansprekende melodieën bevat. Gotcha! gaat nogal weerbarstig te werk en waaiert na een solide, maar weinig verrassend openingsbod van vertrouwd funky stampers verscheidene kanten op. Het psychedelische titelnummer roept met zijn oosterse sferen Kashmir van Led Zeppelin op, When Your Love Walks By is een wiegend, akoestisch liefdesliedje en She Loves Me is een rap-ballad volgens de lijnen van LL Cool J's I Need Love.

Gotcha! blijkt op zijn leukst als men buiten de eigen kaders treedt. Die aanpak werpt ook vruchten af als de groep verderop op de plaat losjes met het funkidioom experimenteert. 5.259551/2200 is een plaat die uitblinkt in durf.

Gotcha! 5.259551/2200 (Funkface 5259551 74321) distr. BMG

    • Jacob Haagsma