Geestelijk leider in Indonesië vast

Nog geen 24 uur nadat de Indonesische regering twee decreten had uitgevaardigd die haar een vrijere hand geven bij de aanpak van terreur, heeft de politie zaterdag de radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Ba'asyir gearresteerd.

Ba'asyir (64) wordt verdacht van betrokkenheid bij een aantal recente bomaanslagen in Indonesië en deelname aan het beramen van een moordaanslag op president Megawati Soekarnoputri. De politie van Singapore en Maleisië ziet in Ba'asyir de geestelijke leider van Jema'ah Islamiyah (JI), een regionaal netwerk van radicale moslimorganisaties die in Zuid-Oost Azië een islamitische staat willen stichten. De Amerikaanse CIA beschouwt JI als een filiaal van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Ba'asyir is overigens nog niet in verband gebracht met de bomaanslagen van 12 oktober op het eiland Bali, waarbij bijna 200 mensen, meest Australische toeristen, het leven lieten.

Ba'asyir is vrijdagmiddag wegens hart- en ademhalingsproblemen opgenomen in een islamitisch ziekenhuis in Solo, Midden-Java. Daar werd hij vandaag nog steeds verpleegd, zij het onder strenge politiebewaking. Een van Ba'asyirs advocaten, Achmad Michdan, zei vandaag dat zijn cliënt, als een rechtbank de verdenkingen bewezen geacht, veroordeeld kan worden tot de doodstraf.

Leerlingen van het door de schriftgeleerde geleide islamitische internaat nabij Solo omsingelden gisteren het ziekenhuis om te voorkomen dat de politie hun voorman zou meenemen. Nadat de plaatselijke politiechef had verzekerd dat Ba'asyir niet tegen de wil van de artsen zou worden opgehaald, ontruimden zij het terrein. Volgens artsen is Ba'asyirs toestand sinds gisteren verbeterd.

Vrijdagavond vaardigde het kabinet twee decreten uit die onder meer de doodstraf stellen op terreurdaden en de politie in staat stellen verdachten van terreur zonder wettelijk bewijs zeven dagen vast te houden. Het eerste decreet heeft nagenoeg dezelfde inhoud als een eerder ingediend wetsontwerp, dat al maanden wordt behandeld door het parlement en onder zware kritiek staat van ijveraars voor de rechten van de mens. Zij zien in de bepalingen terugkeer naar de repressieve praktijken van ex-president Soeharto.

In afwijking van het oorspronkelijke ontwerp rept het decreet niet van oprichting van speciale anti-terreurteams van politie en leger. Krachtens het decreet kunnen bevindingen van de inlichtingendiensten in een rechtszaak als bewijsmateriaal dienen, mits een rechtbank deze informatie heeft goedgekeurd. Die procedure zal niet langer dan drie dagen vergen.

Het parlement heeft ingestemd met de decreten, die overigens geen goedkeuring vereisen van de volksvertegenwoordiging. Ook de twee grote moslimorganisaties, Nahdlatul Ulama en Muhammadiyah hebben instemming betuigd.