Fondsen ontduiken Europese regels

Negentien van de 25 ziekenfondsen houden zich niet aan de Europese aanbestedingsregels voor het inkopen van fysiotherapeutische zorg. Dat blijkt uit een vandaag bekendgemaakt onderzoek van het College Toezicht Zorgverzekeringen(CTZ). Uit het onderzoek blijkt tevens dat waar ziekenfondsen zich wel aan de richtlijn hebben gehouden geen sprake was van kostenbesparing. De zes ziekenfondsen die de richtlijn toepassen doen het niet primair om kosten te besparen, maar om te voorkomen dat ze in strijd met de mededingingsregels van de richtlijn handelen.

De ziekenfondsen geven verschillende redenen op waarom ze zich niet aan de richtlijn houden. Zo willen ze bestaande goede relaties met zorgaanbieders niet verbreken of het is juridisch ingewikkeld om bestaande contacten te verbreken. Het lage wettelijk maximumtarief biedt nauwelijks onderhandelingsruimte, stellen ze. Er dreigt een schaarste aan fysiotherapeuten en in gebieden waar het ziekenfonds geen marktleider is is aanbesteden een arbeidsintensieve klus.

Vijftien van de 25 ziekenfondsen hebben wel overwogen om fysiotherapeutische zorg in te kopen via aanbesteding. Zes hebben een deel van de fysiotherapeutische zorg op die manier ingekocht. Vijf ziekenfondsen zijn van plan om in 2003 en/of 2004 te gaan aanbesteden. Vier hebben het overwogen, maar niet gedaan. De resterende tien ziekenfondsen hebben er niet over gedacht om de regels te gaan hanteren, zo blijkt uit het CTZ-onderzoek.