Eerste zege Heerenveen op valreep verijdeld

Ook na acht competitiewedstrijden wacht Heerenveen nog altijd op de eerste overwinning van het seizoen. Al was die lang verwachte zege zaterdagavond wel dichtbij. Pas in de extra tijd dwong FC Twente voor eigen publiek een gelijkspel (1-1) af.

Heerenveen eindigde vorig seizoen in de competitie nog op de vierde plek, kort achter Ajax, Feyenoord en PSV, maar staat nu derde van onderen. Trainer Foppe de Haan probeerde de zorgelijke situatie waarin zijn team nog altijd verkeert van de zonnige kant te bekijken. Het was de populaire trainer opgevallen dat zijn spelers ,,onvoorstelbaar hard'' hadden gewerkt. Al mist Heerenveen ijzervreters als Davids en vroeger Neeskens. ,,Een stevige tackle zal je bij ons dan ook nooit zien'', aldus De Haan.

Arek Radomski en Daniel Jensen gaan volgens De Haan in de as van het elftal steeds beter spelen. En over de onlangs gehuurde John de Jong zei de trainer: ,,Hij kan steengoed voetballen, maar mist nog wat power. Dat is ook niet vreemd omdat hij bij PSV dit seizoen op een zijspoor was beland en vorig jaar misschien zeven, acht keer is ingevallen.''

Om het optimisme nog wat meer te voeden concludeerde De Haan met een als grappig bedoelde opmerking dat Heerenveen in het altijd sfeervolle stadion van FC Twente een derde van de puntenproductie van het seizoen had weggehaald. Heerenveen heeft nu drie punten. ,,Als je het zo bekijkt hebben we het dus goed gedaan.'' Het wedstrijdbeeld was echter minder opbeurend. FC Twente domineerde een groot deel van de wedstrijd. Met iets meer raffinement hadden de Tukkers al voor rust ruim afstand kunnen nemen. De Belgische huurling Jurgen Cavens (afkomstig van Standard Luik) faalde echter verschillende keren in de afwerking. Tweemaal kwam hij vrij voor doelman Hans Vonk, een keer schoot hij de bal op de paal. Kort voor rust kopte hij een voorzet van Ellery Cairo van dichtbij naast het doel.

De Haan vond dat het schortte aan de communicatie in de verdediging, waardoor hij Arjan Ebbinge verving voor Johan Hansma in het centrum van defensie. In de tweede helft kwam Heerenveen inderdaad wat beter in zijn spel. Stefan Selakovic werd door Jeroen Heubach nogal onbesuisd neergehaald in het strafschopgebied, zodat Mika Nurmela Heerenveen vanaf de stip op voorsprong kon zetten. FC Twente bleef echter druk uitoefenen op het doel van Vonk en de gelijkmaker (van Faouzi El Brazi) was eigenlijk onvermijdelijk.

Na afloop had De Haan wat uit te leggen over het gedrag van Romano Denneboom. De spits stapte mopperend van het veld toen hij tien minuten voor het einde van de wedstrijd werd vervangen door Santi Kolk. De Haan: ,,Morgen is met Romano alles weer goed.'' Denneboom ging in de optiek van De Haan te vaak voor eigen succes en was regelmatig `toeschouwer' als zijn ploeggenoten aan de bal waren. Onbegrijpelijk gedrag voor een speler die dit seizoen in tien wedstrijden de kans krijgt zich waar te maken. Maar het zal ook een kwestie van een gebrek aan inzicht zijn. De Haan: ,,Het gaat bij Romano om een langdurig proces. In technisch opzicht heeft hij wel een stap voorwaarts gemaakt. Op tactisch gebied zou hij gestuurd kunnen worden door De Jong.''

De Hagenaar wordt als linkshalf onder de huidige omstandigheden te ver teruggedrongen, waardoor het gat tussen hem en de spitsen te groot is. De Jong blijft echter ook vol optimisme en heeft nog geen moment spijt van zijn overstap. ,,Ik ben er niet vies van om mee te verdedigen. Bij ADO Den Haag en FC Utrecht speelde ik ook niet zoveel op de helft van de tegenstander. Ik bespeur trouwens heel duidelijk een stijgende lijn. Op de training merk ik steeds weer hoe goed dit elftal kan voetballen. We spelen nu twee keer thuis, tegen Excelsior en De Graafschap. Dat moet twee overwinningen kunnen opleveren.''

FC Twente

1

Heerenveen

1

Ruststand 0-0. 69. Nurmela 0-1 (strafschop), 90. El Brazi 1-1. Schds: Haverkort. Tsch: 13.250. Gele kaart: Ouedraogo (FC Twente), Radomski, Kolk (Heerenveen).

    • Erik Oudshoorn