Eerste weekeinde pAn trekt 8000 bezoekers

De kunst- en antiekbeurs pAn Amsterdam, die gisteren officieel is begonnen na een besloten opening op zaterdag, heeft dit weekeinde ruim 8000 bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

Een aantal objecten verwisselde van eigenaar. Het Rijksmuseum kocht twee 16de-eeuwse gekleurde gravures naar Albrecht Dürer, het Frisia Museum in Spanbroek twee levensgrote portrettekeningen van Hermann Markard. Een 18de-eeuwse barometer met wapens van de zeven provinciën en van stadhouder Willem IV en zijn vrouw Anna van Hannover, vond zijn weg naar een Nederlandse verzamelaar. Ook een zeldzame Lodewijk XIV brandewijnkom uit 1721, gemaakt in Friesland, vond een koper. De Amsterdamse kusnthandelaar Loek Brons verkocht meer dan tien schilderijen van onder anderen Henk Helmantel, Willem van Veldhuizen en de surrealist Peter van Poppel. Kunstzalen A. Vecht verkocht een 16de-eeuws terracottamodel van een heilige en een laat 15de-eeuwse madonna. Kunsthandel J. Polak, die de hand had weten te leggen op een collectie van 200 glazen, verkocht er twintig exemplaren van. Bij de in zeeschilders gespecialiseerde Rob Kattenburg ging onder meer een monumentaal kustgezicht van Adam Willaerts weg.

Ook de sieraden trokken veel kopers. Bij de jonge sector fotografie gingen onder meer foto's van Erwin Olaf van de hand. De beurs duurt nog tot en met 27 oktober. In totaal worden zo'n 26.000 bezoekers verwacht.