Debutanten zegevieren in marathon Amsterdam

De marathon van Amsterdam is gewonnen door de Keniaanse debutant Benjamin Kimutai Kosgei in 2 uur, 7 minuten en 26 seconden. Een snelle tijd, die de organisatoren zeer gelegen kwam, want door het afhaken van de hoofdsponsor is het onzeker of het volgend jaar tot de 28ste editie van de hoofdstedelijke marathon komt.

De verrassing van `Amsterdam' schuilt niet in het feit dat de winnaar uit Kenia komt, maar in de naam van de triomfator. Kosgei is een fysiotherapeut bij wie veel toplopers regelmatig op de massagetafel liggen. Enthousiast geworden door hun verhalen besloot hij in 1997 zelfs te gaan hardlopen met de bedoeling ooit aan een marathon mee te doen. Afgelopen weekeinde achtte hij de tijd tijp voor zijn debuut.

In Amsterdam bewees de 32-jarige Afrikaan een natuurtalent te zijn die zijn praktijk nu wel kan sluiten. Een marathonloper met de derde seizoenstijd heeft zijn marktwaarde opgeschroefd en kan de startplaatsen uitzoeken.

`Amsterdam' had de marathon van Luc Krotwaar moeten worden, maar de Nederlander zag al snel in dat een aanval op het nationale record van Gerard Nijboer (2.09,01) geen zin had. ,,De benen voelden stijf'', keek de 34-jarige Eindhovenaar terug op zijn race. Hij finishte als negende, in 2.11,21, overigens voldoende voor een startbewijs volgend jaar bij de wereldkampioenschappen in Parijs.

Bij de vrouwen ging de zege eveneens naar een debutante. Gete Wami uit Ethiopië liep bovendien een parkoersrecord van 2.22,19 uur.

Wami heeft een achtergrond op de baan en in het veld. Maar volgens atletenmakelaar Jos Hermens, bij wie de Ethiopische in de stal zit, had het weinig zin de baan trouw te blijven. ,,Ze kwam tekort in de sprint en bleef te veel op tweede en derde plaatsen steken. Voor iedereen was het duidelijk dat ze naar de marathon zou overstappen. Het was alleen de vraag wanneer. Deze prestatie is echt geweldig.''

Het was niet de bedoeling dat de Ethiopische in Amsterdam zou debuteren op de klassieke afstand. Hermans dacht zelf meer aan de tien kilometer of de halve marathon. Uiteindelijk haalde haar man, Getaneh Tessema, haar over het toch maar te proberen in de hoofdstad. De voorbereidingstijd van vier maanden had voldoende inzicht over haar mogelijkheden gegeven. Tien dagen voor de marathon in Amsterdam hakte ze de knoop door.

Amsterdam kwam het goed uit. Topfavoriete Tegla Loroupe meldde zich in de aanloop af, Wami completeerde het deelnemersveld. Gisteren liep ze lange tijd in de rug van de Roemeense Constantina Dita, maar na 35 kilometer liet de Ethiopische haar concurrente achter zich.