De as van Feyenoord kraakt aan alle kanten

Op een kwart van de competitie piept en kraakt de as van Feyenoord aan alle kanten. Patrick Paauwe en Pierre van Hooijdonk waren zaterdagavond tegen Vitesse niet van de partij, terwijl Kees van Wonderen en Paul Bosvelt alles behalve topfit aan het duel in Arnhem begonnen. Na negentig minuten moest coach Bert van Marwijk teleurgesteld constateren dat zijn ploeg voor de derde keer op rij kostbaar puntenverlies had geleden. Na acht wedstrijden bedraagt het gat met koploper Ajax al acht punten. Overmorgen staan de Rotterdammers in de Champions League tegen Dinamo Kiev voor een nieuwe krachtproef.

Net als de afgelopen jaren wordt Feyenoord weer in het hart van de ploeg getroffen door een mysterieuze blessuregolf, die als een ongrijpbaar virus door de selectie trekt. In de voorgaande seizoenen moest de ploeg steeds na de winterstop de tol betalen voor het volle programma, maar dit jaar ziet Van Marwijk reeds aan het begin van de competitie belangrijke steunpilaren wegvallen. ,,Hoe het komt weet ik niet, maar het is wel ongelooflijk'', zei een zuchtende Van Marwijk in het Gelredome.

De homogeniteit in de spelersgroep van Feyenoord is de afgelopen jaren vooral in de Europese wedstrijden de grote kracht van de ploeg geweest. Terwijl veel internationale topploegen steeds hun selectie aanvulden met nieuwe grote namen, bouwden de Rotterdammers onder leiding van Van Marwijk stilletjes aan een steeds sterker wordend collectief. De overigens voor een groot deel uit financiële nood geboren werkwijze werd het vorig seizoen vorstelijk beloond met het winnen van de UEFA Cup. In de Nederlandse competitie kwam de oververmoeide formatie echter niet verder dan een derde plaats, achter Ajax en PSV.

De homogeniteit mag de kracht zijn als de spelbepalende spelers uit de as fit zijn, als zij geblesseerd afhaken heeft Feyenoord direct een probleem. Zoals op dit moment: Van Hooijdonk is door een kuitbeenblessure weken uitgeschakeld, Paauwe is aan zijn hamstrings gekwetst en Bosvelt is geblesseerd aan zijn dijbeen. De twee weken rust die een groot deel van de selectie van Feyenoord door de interland van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk kreeg, heeft nauwelijks geholpen.

De nood voor Van Marwijk was tegen Vitesse zelfs zo hoog dat hij zijn bepalende middenvelder Bosvelt de volle negentig minuten liet staan, hoewel de aanvoerder niet in staat was hard op het doel te schieten of een pass over een lange afstand te geven. Verder was het optreden van de door een vliegreis vermoeide Japanner Shinji Ono zo zwak dat hij door iedere coach met titelaspiraties vroegtijdig naar de kant was gehaald. Maar Van Marwijk moest na afloop toegeven dat hij simpelweg geen alternatief voor Ono op de bank had zitten.

Achterin werd Paauwe in verdedigend opzicht verdienstelijk vervangen door de jeugdige Glenn Loovens, maar het 19-jarige talent mist de kwaliteiten om van achteruit een aanval op te bouwen. In de voorhoede vormden Bonaventure Kalou en Thomas Buffel bij gebrek aan een echte centrumspits een onwennig koppel in het Gelredome. Vooral in de zeer matige eerste helft was duidelijk dat de automatismen bij Feyenoord ontbraken. Verder dan een handjevol hele en halve kansen kwam de ploeg voor de 26.000 toeschouwers niet.

Het modale Vitesse kreeg gaandeweg de wedstrijd door dat het gehandicapte Feyenoord allerminst een ploeg is waar de Arnhemmers bevreesd voor hoefden te zijn. Na ruim een half uur straften Gert Claessens en Matthew Amoah een fout van de bedroevend slecht spelende middenvelder Brett Emerton af met de openingstreffer. Voor Feyenoord, dat officieel zijn aanhang uit protest tegen het geringe aantal toegangskaarten dat beschikbaar was gesteld had thuisgelaten, dreigde voor de derde keer op rij een nederlaag.

In de rust probeerde Van Marwijk zijn gehavende en naar vorm zoekende ploeg met een donderspeech in het gareel te krijgen. De uitbarsting van de coach had in ieder geval tot effect dat de roodwitte formatie met iets meer bezieling het veld betrad. De werklust van de Rotterdammers werd beloond met de gelijkmaker van de sterk spelende Buffel. Op het moment dat de Belg de bal in het net achter Vitesse-doelman Dragoslav Jevric schoof, bleek overigens dat in het Gelredome honderden Feyenoord-supporters gewoon tussen het Vitesse-publiek zaten.

In de blessuretijd veerde de clandestien meegereisde aanhang opnieuw op toen Buffel de winnende treffer op zijn schoen had, maar dit keer faalde de Belgisch international. Feyenoord had ook geen recht op de zege. Van Marwijk was niet eens ontevreden met het gelijkspel. Hij zag het na afloop al als een groot winstpunt dat zijn spelers ongeschonden het einde hadden gehaald. Het seizoen is nog lang voor de steeds ouder wordende as van Feyenoord.

Vitesse

1

Feyenoord

1

Ruststand 1-0. 32. Amoah 1-0, 57. Buffel 1-1. Schds: Bossen. Tsch: 26.000.

    • Koen Greven