`Britse tax zal stijgen door budgettekort'

Het Verenigd Koninkrijk moet mogelijk de belastingen verder verhogen door een gat van zeker zeven miljard pond (11,2 miljard euro) in de begroting.

Dat zegt de Item Club, een gezaghebbende financiële denktank, die periodieke `schaduwvoorspellingen' doet voor de Britse economie op grond van cijfers die het ministerie van Financiën gebruikt.

Gordon Brown, de minister van Financiën, verhoogde dit jaar al de sociale premies om de extra uitgaven in de zorg te betalen, maar volgens de Item Club is dat zo goed als zeker niet genoeg om zijn andere beloften aan de publieke sector uit te voeren. Door de stagnerende economie vallen de inkomsten van de schatkist uit vennootschapsbelasting, leges, vermogensbelasting en inkomstenbelasting – met name in de gedecimeerde financiële sector – fors tegen.

Omdat Brown zichzelf heeft verplicht geen verdere staatsleningen af te sluiten, is er vooralsnog alleen het alternatief van hogere belastingen, aldus Item-chef Peter Spencer, hoogleraar economie aan de universiteit van Londen en voormalig adviseur op het ministerie van Financiën. ,,Het enige lichtpuntje zijn de inkomsten uit de btw, want de Britten blijven maar consumeren'', aldus Spencer dit weekeinde tegen de BBC-radio.

Een veel groter begrotingstekort dan de 11 miljard pond die Brown zelf raamt, zou het Verenigd Koninkrijk, evenals Duitsland, in botsing brengen met de regels van het Europese stabiliteitspact. De Britten zitten niet in de euro, maar moeten zich toch (losjes) aan het pact houden om zich daar op termijn voor te kwalificeren. De hoogste Britse belastingschaal is overigens slechts 40 procent.

De Item Club, die wordt gefinancierd door PricewaterhouseCoopers, een accountantskantoor, zegt ook dat er geen zicht is op het snelle instorten van de huizenmarkt, en de werkloosheid blijft hoog. Item voorspelt een economische groei van slechts 1,5 procent, in plaats van de 2 à 2,5 procent die Brown officieel nog hanteert.

Financiële analisten, dit weekeinde aangehaald in Britse kranten, komen met vergelijkbare voorspellingen. ,,De volledige verslechtering die [Brown] voorzag voor het totale begrotingsjaar heeft zich nu al voorgedaan'', zei Ciarán Barr, econoom bij Deutsche Bank in de Financial Times.