Braziliaans monowiel

Rijden doe je meestal met 2, 3 of 4 wielen. Het kan ook met één. En niet alleen met, ook er in.

De Braziliaanse uitvinder Tito Lucas Ott heeft een nieuw gemotoriseerd monowiel bedacht dat bedoeld is voor serieproductie. In het gladde ontwerp van de WheelSurf zit de berijder in het enorme wiel met een diameter van 1,60 meter. Een tweetaktmotor van 55 cc is onderin geplaatst en drijft het buitenwiel aan. Drie andere kleine nylon wielen verzorgen het rolcontact tussen het frame en het buitenwiel.

De berijder bestuurt de WheelSurf met lichaamsbewegingen. Tijdens het accelereren leun je iets voorwaarts, tijdens het remmen achterwaarts en bij het sturen zijwaarts om het zwaartepunt te verleggen en een goed evenwicht te vinden. De WheelSurf heeft dus geen stuur; alleen twee handvatten om gas geven en remmen mee te regelen.

Volgens Ott is het voor een ervaren berijder mogelijk extreme manoeuvres uit te halen zoals meedraaien met het wiel, ondersteboven rijden en achterwaarts kantelen. De WheelSurf heeft een vermogen van 3,4 pk en kan een maximumsnelheid behalen van veertig kilometer per uur.

,,We kunnen bestellingen al verwerken. De WheelSurf is binnen zestig dagen leverbaar vanaf 3.800 dollar'', zegt Ott. ,,Onze productiefaciliteiten zijn echter gelimiteerd, waardoor we nu op zoek zijn naar een serieuze investeerder die het hele project wil overnemen.'' In Brazilië is de WheelSurf geregistreerd en mag legaal de weg op.

In Noord-Amerika werkt uitvinder Kerry McLean eveneens aan gemotoriseerde monowielen. Hij construeerde onlangs een hightech monowiel voorzien van een watergekoelde V8-motor uit een Oldsmobile.

Daarnaast begon hij op bestelling met de productie van een kleiner model monowiel met een 1-cilinder motor van 5 pk vermogen. Dit monowiel kan een maximumsnelheid halen van 60 kilometer per uur en is te registreren als een kleine motorfiets. Er zijn er inmiddels zes van verkocht in de Verenigde Staten.

Websites: www.wheelsurf.hpg.com.br; www.dself.demon.co.uk/motorwhl/ motorwhl.htm; www.americanroadshop.com/The_Monocycle/the_monocycle.html

    • Paul Schilperoord