Anna Enquist & Ivo Janssen

,,Zij had een warm gezicht. Zij was mijn dochter./ Als ik adem vonkt zij na in mijn gedicht'', schrijft dichteres Anna Enquist in Habanera.

De pijn om afscheid en verlies van kinderen vormt de kern van de aangrijpende reeks Kom dichterbij, vastgelegd op cd. Enquist vormt samen met pianist Ivo Janssen een volmaakt duo wanneer het gaat om het combineren van muziek en poëzie. De inbreng van beiden is gelijkwaardig.

Janssen speelt Schumanns Kinderszenen (1838) en Debussy's Childrens Corner (1908) als intermezzi tussen de gedichten. De melancholieke en soms speelse, briljante korte pianoschetsen harmoniëren prachtig met de sombere poëzie die nooit uitlegt, maar in beelden de angstvisioenen van een ouder vastlegt.

In Kinderszenen kijkt Robert Schumann (1810-1856) terug op zijn kindertijd. In de gedichten van Enquist, eerder verschenen in de bundel Hier was vuur, probeert een moeder wanhopig haar kinderen binnenshuis te houden, maar hun hang naar ongebondenheid is op fatale wijze onvermijdelijk. Janssen is naast Enquist ook een dichter; hij maakt van de Kinderszenen en Children's Corner muzikale poëzie.

VOID Classics, Amsterdam; 020 6849108; info@voidclassics.com

    • Kester Freriks