Alleen LPF blijft nog geloven in lijmen

De LPF is de enige partij die het kabinet nog wil lijmen. De overige partijen in de Tweede Kamer sturen aan op vervroegde verkiezingen.

Dat blijkt uit uitlatingen van de Kamervoorzitters Weisglas (Tweede Kamer) en Braks (Eerste Kamer) die vanmorgen met koningin Beatrix op Huis ten Bosch hebben gesproken. Weisglas zei na afloop van zijn bezoek dat hij verwacht dat er 15 of 22 januari verkiezingen zullen zijn. Weisglas heeft afgelopen vrijdag gesprekken gevoerd met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Braks meldde dat de koningin en hij ,,niet bezig zijn geweest met het `lijmen' van het kabinet'', zoals de LPF wil.

Vanmorgen is ook premier Balkenende bij de koningin langs geweest. Een woordvoerder van Balkenende wilde vanmorgen geen inhoudelijke mededelingen doen over het gesprek tussen de koningin en de premier. Wel zei hij te verwachten dat de koningin vanmiddag een beslissing zou nemen over het vervolg van de kabinetscrisis. Naar verwachting blijft het huidige kabinet in demissionaire status aan totdat er een nieuw kabinet is.

Tegen de middag arriveerde vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State bij de koningin. Ook hij heeft zich op de hoogte laten brengen van de standpunten van de verschillende fracties. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet duidelijk wat Tjeenk Willink de koningin heeft geadviseerd.

Balkenende zou de koningin naar verluidt gezegd hebben dat verkiezingen hem gezien de verhoudingen in de Kamer de meest logische weg lijken. Vorige week sprak de premier zich ook al uit voor vervroegde verkiezingen in januari. Alleen de LPF liet vrijdag en afgelopen weekend weten voor een lijmpoging te zijn. De bewindslieden van de LPF stuurden de koningin dit weekend op initiatief van de demissionaire minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid) een brief waarin haar om een lijmpoging zou zijn verzocht.

Verschillende bronnen rond de ministerraad melden dat de LPF-bewindslieden afgelopen vrijdag tijdens het wekelijkse beraad nog unaniem akkoord zijn gegaan met een voortgang van het kabinet in demissionaire status, inclusief de zeven overgebleven LPF-bewindslieden. ,,De rest van de ploeg apprecieerde dat'', aldus een ingewijde.

Vorige week woensdag, vlak voor de val van het kabinet, namen de LPF-bewindslieden Heinsbroek (Economische Zaken) en Bomhoff (Volksgezondheid) zelf al ontslag.

Zij worden niet vervangen, maar hun posities worden waargenomen door respectievelijk Hoogervorst (Financiën, VVD) en De Geus (Sociale Zaken, CDA).

Kamervoorzitter Weisglas maakte na afloop van zijn bezoek aan de koningin ook bekend zelf nog een tweede termijn als voorzitter van de Tweede Kamer te ambiëren. Ook zei hij ,,zeer groot respect'' te hebben voor de wijze waarop koningin Beatrix haar werk weer heeft hervat na het overlijden van prins Claus.

Orde bij LPF: pagina 3