Ajax haalt in amusant duel uit tegen AZ

Ajax heeft de leiding in de eredivisie overgenomen van PSV. De Amsterdamse club won gemakkelijk met 6-2 van AZ. PSV kwam thuis tegen Roda JC niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Ajax en AZ maakten er in Amsterdam een amusante wedstrijd van. Mido, Litmanen en invaller Boukhari scoorden ieder twee keer voor de thuisploeg. Van der Meyde bereidde met zijn scherpe voorzetten vier van de doelpunten voor. De twee treffers van AZ kwamen op naam van topscorer Perez. Een kwartier voor tijd moest AZ-verdediger De Cler (ex-Ajax) van het veld na zijn tweede gele kaart wegens spelbederf.

,,Met vier doeltreffende assists moet je wel tevreden over hem zijn'', oordeelde trainer Ronald Koeman over Van der Meyde, die zich eerder afmeldde voor de nationale selectie omdat hij meende niet in de vereiste vorm te zijn. ,,Andy heeft eens te meer aangetoond dat hij een fantastische voorzet in huis heeft.''

Bij PSV zit er de klad in. Het gelijkspel tegen Roda was de tweede opeenvolgende tegenvaller in de competitie, nadat PSV in het voorgaande duel bij NAC pas in blessuretijd aan een nederlaag was ontsnapt. PSV moest opboksen tegen een zeer defensief ingesteld Roda dat welgeteld één schot op het Eindhovense doel loste. De thuisclub had echter al in de eerste helft afstand moeten nemen. Vier keer werd Kezman goed in stelling gebracht. De wat grieperige Joegoslaaf, die dit seizoen al tien keer scoorde, kwam steeds net niet bij de bal. In de loop van de wedstrijd verdween de overtuiging uit het spel van de Eindhovense topclub. Na de hervatting had Roda nauwelijks nog moeite op de been te blijven.

De sportieve crisis bij FC Groningen houdt aan. Een ijlings ingelast trainingskamp in de Spaanse zon en een gewijzigde tactiek boden gisteren in de thuiswedstrijd tegen RKC geen soelaas (2-3). De twee treffers van de thuisploeg vielen in de laatste vijf minuten, toen het duel al lang was gespeeld en veel toeschouwers al mokkend en morrend waren vertrokken. Honderden van hen blokkeerden de hoofduitgang van het Oosterparkstadion. Daardoor kon onder meer de spelersbus van RKC niet op een normale manier vertrekken. Twee uur na de wedstrijd was er nog veel politie, waaronder mobiele eenheid, in en rond het Oosterpark op de been.

Het Bredase NAC mag dan in financiële problemen verkeren, sportief gezien gaat het NAC voor de wind als zelden tevoren. Na de duidelijke (3-0) overwinning bij FC Zwolle staat de ploeg op de met Feyenoord en NEC gedeelde vierde plaats. De drie punten kwamen in het Oosterenk-stadion geen moment in gevaar.

Excelsior heeft gisteren op Woudestein verdiend een punt gepakt tegen FC Utrecht: 1-1. FC Utrecht was in de eerste helft de betere ploeg en creëerde de meeste kansen, maar Excelsior slaagde er na rust in het initiatief te nemen, waardoor het gelijkspel terecht mocht worden genoemd.