Aandelen Lucent samengevoegd voor hogere koers

Het Amerikaanse Lucent Technologies, fabrikant van onder meer telecommunicatieapparatuur, wil zijn aandelen gaan samenvoegen om daarmee een hogere beurskoers te bereiken.

Dit heeft Lucent meegedeeld. Directe reden voor de samenvoeging is dat de gemiddelde koers van Lucent in de afgelopen dertig dagen onder de één dollar is gebleven. Amerikaanse beursregels stellen in dat geval dat een aandeel moet worden verwijderd uit de officiële notering. Door aandelen samen te voegen wil Lucent dit voorkomen. Het concern zei te streven naar een beurskoers tussen de 15 en 25 dollar. Dat betekent dat er rond de dertig aandelen moeten worden samengevoegd tot één nieuw aandeel.

De maatregel, een zogenoemde `reverse stock split' is niet de eerste van zijn soort dit jaar in New York. Palm, de maker van handcomputers, voegde onlangs twintig aandelen samen tot één. Onder meer het Canadese Nortel en AT&T, Lucents voormalige eigenaar, hebben soortgelijke plannen in werking gesteld.

De `reverse stock splits' komen na een periode waarin bedrijven tijdens de beurshausse van eind jaren negentig juist hun aandelen opsplitsten. De koersen waren destijds zo hoog gestegen, dat het splitsen van aandelen de verhandelbaarheid moest vergroten.

Aandeelhouders van Lucent moeten het samenvoegingsplan nog goedkeuren, en het bedrijf houdt de mogelijkheid open dat van de maatregel wordt afgezien als de beurskoers weer duurzaam boven de één dollar stijgt. Het aandeel Lucent eindigde vrijdag op een koers van 68 dollarcent op de New York Stock Exchange.

Lucent is al tijdenlang in de problemen. Vorige maand maakte het bekend dat het een buitengewone last neemt van 4 miljard dollar, en dat er van de 45.000 werknemers nog maar 35.000 overblijven eind dit jaar.

Aanstaande woensdag maakt het telecommunicatieconcern zijn resultaten bekend over het vierde kwartaal van zijn gebroken begrotingsjaar 2001/2002. Als het dan wederom een verlies aankondigt, zal dat het tiende achtereenvolgende kwartaal zijn waarin dat is gebeurd.