Wolters verkoopt academische uitgeverij

Uitgeefconcern Wolters Kluwer heeft zijn academische tak verkocht aan de investeerders Candover en Cinven, en de directie van de uitgeverij. Dat heeft het Nederlandse bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Wolters Kluwer krijgt 600 miljoen euro voor het afgestoten onderdeel. De Britse investeerders betalen daarvan 107 miljoen euro. De rest wordt opgebracht door de directie van de academische uitgeverij, die officieel Kluwer Academic Publishing (KAP) heet.

Wolters Kluwer zette de divisie eerder dit jaar te koop omdat hij niet meer in de bedrijfsstrategie past. Begin deze maand werd bekend dat er vier belangstellenden waren voor het onderdeel.

Behalve Cinven en Candover waren dat de Amerikaanse uitgever Wiley en de Britse branchegenoot Taylor & Francis. Dat de directie van de academische uitgeverij ook geïnteresseerd was, is niet eerder bekend gemaakt.

KAP is gevestigd in Dordrecht en specialiseert zich in informatiediensten en -producten aan wetenschappers. De uitgeverij geeft jaarlijks meer dan 1200 wetenschappelijke boektitels.

Wolters Kluwer wil het geld gebruiken om zijn schuldenlast te verkleinen. Daarnaast wil het bedrijf uitbreiden in uitgaves over belastingen, recht en gezondheid.

De bestuursvoorzitter van KAP, P. Hendriks, zei in een reactie dat de onafhankelijkheid de uitgeverij meer vrijheid geeft om te groeien. De baas van Wolters Kluwer, R. Pieterse, zei tevreden te zijn over de betaalde som. Het is precies het bedrag wat verwacht werd.