Wat is wijsheid?

Ik heb mijn huis verkocht en de opbrengst van 250.000 euro op een spaarrekening gezet. Binnenkort vertrek ik naar Afrika om er ten minste twee jaar te werken voor een lokale organisatie. Mijn salaris is genoeg om daar te leven, maar niet om hier een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) en mijn pensioen te betalen. Daarvoor wil ik de rente van mijn spaargeld te gebruiken.

Maar nu heb ik een appartement gekocht voor 200.000 euro, dat eind 2003 klaar is. Ik wil het verhuren als ik nog in het buitenland zit en er zelf gaan wonen als ik terug kom. Zal ik de koopsom zelf betalen of met een hypotheek? Wanneer ik in het buitenland woon en verdien, kan ik geen hypotheeklasten aftrekken, maar als ik terugkom wel. Heeft het zin om termijnen vooruit te betalen in 2002, zodat ik die kan aftrekken, want ik heb in 2002 Nederlands inkomen genoten. Kan ik bij oplevering eind 2003 een kleine hypotheeklening nemen met een rente niet hoger dan de verwachte huuropbrengst? Zodra ik terugkom en hoofdbewoner wordt kan ik die rente dan wel aftrekken? Wat is wijsheid? Ik ben een alleenstaande vrouw zonder kinderen en heb al een aardig pensioen opgebouwd.

(S. de B.)

Had u mij gevraagd: zal ik een huis kopen nog voor ik naar Afrika vertrek, dan zou ik gezegd hebben, nee geschreeuwd: natuurlijk niet! Ik zou het alsnog verkopen. Vrijheid, blijheid is wijsheid. Doet u dat niet, dan zou ik mijn eigen geld erin stoppen, want het is de vraag of u een hypotheek krijgt, gezien uw plannen. Komt u weer in Nederland wonen, dan kunt u wel een hypotheeklening nemen, maar de rente is dan niet aftrekbaar. Ook het afsluiten van een passende AOV-polis lijkt mij niet eenvoudig. De opbouw van uw pensioen kunt u wel even stoppen.

    • Adriaan Hiele