VS akkoord met tweefasen aanpak Irak

De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren bevestigd zich er niet langer tegen te verzetten als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich nog een keer over de kwestie-Irak zou buigen, mochten naar Irak teruggestuurde wapeninspecteurs op tegenwerking stuiten.

Eerder op de dag hadden diplomaten in New York al laten weten dat de Amerikaanse regering in de richting ging van de tweefasenaanpak die met name Frankrijk voorstaat.

Frankrijk heeft tot dusverre in de Veiligheidsraad samen met Rusland en China, een Brits-Amerikaans voorstel over Iraks ontwapening dat meteen voorziet in mogelijke militaire actie, geblokkeerd. De Franse president, Jacques Chirac, zei gisteren in Beiroet dat de ontwikkelingen in New York ,,in de goede richting'' gingen. Chirac woont in Beiroet de top van Francofone landen bij.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Washington zich voorstelt dat chef-wapeninspecteur Hans Blix eerst rapporteert aan de Veiligheidsraad conform zijn in een eerste resolutie vast te leggen instructie, als hij tot de conclusie zou komen dat Irak niet voldoet aan de eisen van de Verenigde Naties. ,,Blix zou rapporteren aan de raad, en de raad, zo hopen wij, zou het probleem proberen aan te pakken. ,,Het heeft onze voorkeur dat de Veiligheidsraad actie onderneemt als Irak niet meewerkt.''

Maar hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten zich het recht voorbehouden om op enig moment gewapenderhand in actie te komen tegen Irak als president Bush tot de slotsom komt dat dit in het belang is van de Amerikaanse nationale veiligheid. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei donderdag nog dat één resolutie, met de eisen waaraan Irak moet voldoen èn de aankondiging van de consequenties, voldoende zou moeten zijn.

Volgens de oorspronkelijke Amerikaanse voorstellen zouden de VN meteen elk lid het recht geven Irak aan te vallen zodra duidelijk zou worden dat Bagdad eisen van de Veiligheidsraad negeert. In theorie geven de VS dat idee niet op, maar in de praktijk betekent de nieuwe benadering dat vervolgens eerst nog de Veiligheidsraad wordt ingeschakeld.

Washington laat volgens diplomaten in New York daarnaast het idee vallen dat de wapeninspecteurs door militairen worden begeleid en dat vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad aan de inspecteurs worden toegevoegd.

Het compromis moet nog in een tekst worden geformaliseerd, waarbij volgens diplomaten nog een aantal punten voor problemen kon zorgen. Een concrete ontwerptekst werd niet voor begin volgende week verwacht.