Vertraging

Voor de start in Dakar werd er een schema verspreid met daarop starttijden en vertrektijden voor de etappes en de verplaatsingen. De activiteiten zijn vroeg in de ochtend voorzien.

Voor de grootste hitte wil men de laatste renner binnen hebben. Tot nog toe is de organisatie er niet in geslaagd zich aan het schema te houden. Op het heetst van de dag moet het gehele peloton nog aan de finale van de koers beginnen.

De vertragingen variëren van één tot tweeënhalf uur. De coureurs beginnen al spontaan een nieuw dagschema vast te stellen, met een geschatte vertraging.

Eén raadsel kon ik nog niet oplossen. Het startceremonieel is onduidelijk. Temidden van een niet ongezellige wanorde ontstaat rumoerige wanorde. Plotseling wordt geschreeuwd, er wordt op fluitjes geblazen, motoren daveren en walmen. Maar wie geeft het sein tot de chaos, wie is de verantwoordelijke voor de hectische dagopening?

Nog een raadsel. Woensdag 23 oktober wordt genoemd een jour de repos. Op die dag vindt er plaats een transbordement van driehonderd kilometer (vertrek om 7.00 uur). Waarom was het vandaag dan geen jour de repos? Vandaag werd er verplaatst van Kaolak naar Tambacounda over 275 kilometer.

Kaolak vanochtend. Het départ van de karavaan om 7.00 uur werd 10.45 uur. Maar toen ging het ook plankgas met de afgeladen pick-ups over de met kraters gezegende wegen oostwaarts – Paris-Dakar 2. Een karavaan gemotoriseerde mannen, dat gaat nooit goed. Hij verloor de macht over het stuur, zo werd het samengevat, en klapte achterop een met hout volgeladen vrachtwagen. De gehavende motor en de helm werden op een pick-up geladen, de motard werd in een ambulance afgevoerd. het laatste bericht: hij wil van geen opgeven weten.

Als lid van de equipe Senegal Mixte ontvang ik een Afrikaanse behandeling. terwijl de Europese ploegen in een deftig hotel met airconditioning zijn ondergebracht, liggen de drie Senegalese formaties in de slaapzalen van een centre de formation, wat dat dan ook is. Men protesteert heftig, Senegal voelt zich gediscrimineerd door eigen volk. Maar het is voldoende. Wederom voldoende toiletten.

De veteraan Alfa Cissé legt uit waarom wij naar Senegal moeten verhuizen. Een tweede of derde vrouw is hier normaal.

De tropennacht valt snel over Tambacounda, en met de nacht arriveren hele horden muskieten.

De moslims onder ons bidden op een matje. Er is tenminste iemand die bidt.

    • Peter Winnen