Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Andere ogen. In Nederland woonachtige buitenlandse journalisten geven commentaar op de val van het kabinet-Balkenende en toetreding van nieuwe lidstaten in de Europese Unie. De Poolse journaliste Malgorzata Bos-Karczewska van Unia-Polska vertelt hoe in Polen tegen het Nederlandse standpunt wordt aangekeken. Ned.1, 14.30-15.00u.

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht. Slot van een tweeluik over de wapeninspecties in Irak. Met behulp van een aantal mensen die bij de eerste wapeninspecties van de UNSCOM betrokken waren wordt getracht te achterhalen waarom het in 1998 is misgegaan. Ned.3, 21.05-22.00u.

Jeffrey Archer: De firma list en bedrog. Portret van de Britse politicus en schrijver Jeffrey Archer. Hij werd vanuit het niets vice-voorzitter van de Conservatieve Partij in Groot-Brittannië. Met getuigenissen van vrienden, geliefden, ex-vrienden, ex-geliefden en een enkele vijand. Hij heeft net een nieuw contract getekend waarbij hij zo'n 16 miljoen euro ontvangt voor drie nieuwe boeken. Hij zit wel een 4-jarige gevangenisstraf uit voor meineed. Ned.3, 22.42-23.42u.

SPORT

Studio voetbal. Oud-international en voormalig sterspeler van Ajax en AC Milan Marco van Basten praat o.a. over het hedendaagse voetbal. Ned.2, 22.45-23.33u.

KUNST

Propaganda. Live uit de Stadsschouwburg in Amsterdam met o.a. fotograaf Morad Bouchakour die Nederlandse feesten vastlegde, fotografe Cleo Campert met haar fotoboek over de housecultuur en scenarioschrijver Maria Goos, over het stuk Cloaca, dat deze week bij Het Toneel Speelt in première ging. Ook leest Remco Campert een gedicht. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Over de laatste film van Marilyn Monroe The Misfits. Ook voor Clark Gable was The Misfits zijn laatste film. De opnames onder regie van John Huston verliepen verre van vlekkeloos. Marilyn was té afwezig, Huston té dronken, Gable té ongeduldig en de woestijn té heet. Ned.1, 19.00-20.00u.

FILM

Hollandmädel (J. A. Hübler-Kahla, 1953, West-Duitsland). In Nederland gesitueerd blijspel over de rivaliteit tussen een tulpenkweker en een kaasfabrikant. Met Sonja Ziemann. ZDF, 13.55-15.20u., zwart-wit.

Getting Even with Dad (Howard Deutch, 1994, VS). Formulekomedie mengt de recepten van Home Alone en Three Men and a Baby. Niet zo snuggere crimineel Ted Danson wordt voor de voeten gelopen door zijn op zijn stoep achtergelaten, bijna vergeten zoontje Macaulay Culkin. BBC1, 14.00-15.40u.

Crazy People (Tony Bill, 1990, VS). Satirische komedie. Reclameman Dudley Moore belandt in psychiatrische inrichting, ontmoet er Darryl Hannah en ontwerpt succesvoller campagnes dan ooit. Doet soms denken aan de satire van Preston Sturges en het sentiment van Frank Capra. SBS6, 14.45-16.20u., met reclame.

Black Sunday (John Frankenheimer, 1977, VS). Openhartige politieke thriller met rampenfilmsausje werd door Frankenheimer bijna als een documentaire gedraaid. Israëlische veiligheidsagent Robert Shaw dient te voorkomen dat Palestijnse Zwarte September-beweging met hulp van Vietnam-veteraan Bruce Dern een voor rugby-finale volgestroomd stadion opblaast. BBC1, 0.00-2.25u.

. Mephisto (István Szabó, 1981, Hongarije). Met Oscar voor beste niet-Engelstalige film bekroonde verfilming van Klaus Manns sleutelroman over de acteur Gustaf Gründgens. Klaus Maria Brandauer speelt adembenemende hoofdrol van man die het acteren als levenshouding koos en zich boven de partijen waant, óók als hij collaboreert met de nationaal-socialisten. ZDF, 0.45-3.05u.

Pontiac Moon (Peter Medak, 1994, VS). Road movie wil onder meer iets kwijt over vader-zoon-relaties. Terwijl anno 1969 de Apollo 11 op weg is naar de maan, onderneemt excentrieke onderwijzer Ted Danson met zijn 11-jarige zoon een soort schaduwreis. Fobische echtgenote Mary Steenburgen blijft thuis. BBC1, 2.25-4.05u.

. El Dorado (Howard Hawks, 1967, VS). Echo's van Hawks' eigen Rio Bravo (1959) klinken door in zijn voorlaatste film: een plezierige western met melancholieke ondertonen over ouderdom. Revolverheld John Wayne helpt alcoholische sheriff Robert Mitchum in strijd tegen veebaron. Ook met James Caan. Maandag, SBS6, 13.25-15.45u., met reclame.

RADIO

Vroege vogels. Onder meer met hoogleraar Frank Berendsen die bang is dat het met het huidige natuurbeleid geheel de verkeerde kant opgaat, drs. Annette Lanjouw van het International Gorilla Conservation Programme over berggorilla's in Afrika en een natuurcursus voor asielzoekers. Radio 1, 8.10-10.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Debat met verschillende politici over hoe de bestaande politieke partijen de onvrede van de LPF-stemmers moeten kanaliseren. Verder een gesprek met hoogleraar Aziatische geschiedenis Henk Schulte Nordholt over de vraag wie er belang heeft bij de terroristische aanslag op Bali, vorige week zaterdag. 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. De Vlaamse romancier, dichter en performer Tom Lanoye vertelt over zijn nieuwe roman Boze Tongen. Ook gesprekken met voormalig muziekrecensent van de Volkskrant Hans Heg en artistiek leider van de Matinee op de vrije zaterdag over de benoeming van de Letse dirigent Mariss Jansons. En met o.a. Stijn Aerden over de biografie van Rijk de Gooyer. Radio 1, 19.04-20.00u.

A4. Onder meer een gesprek met organist Kees van Houten die een boek schreef over Bachs Hohe Messe. Maandag, Radio 4, 16.30-18.00u.