Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een sfeerimpressie van de partijbijeenkomst van de LPF in de Utrechtse Jaarbeurs die een nieuw bestuur kiest. Ned.2, 18.15-19.10u.

Nova. Reportage over de bijeenkomst van de LPF-ledenraad en verkiezing van een nieuw bestuur. Voorts een portret van van de nieuwe dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, de Let Mariss Jansons. Ned.3, 22.15-22.48u.

PRAATPROGRAMMA

Knevel op zaterdag. Gesprekken met historicus Daniel Goldhagen over zijn boek Hitlers gewillige beulen en met Marten Fortuyn over de falende LPF. Ned.1, 20.30-21.00u.

Het lagerhuis. Debat over onder andere de val van het kabinet en de komende verkiezingen en de zwarte lijst van stelend winkelpersoneel. Ned.3, 21.03-22.00u.

Vinger aan de pols. Aandacht voor de omstreden celtherapie tegen veroudering waarbij dierlijke cellen van schapen- of runderfoetussen in het menselijk lichaam worden gespoten. Met onder anderen verstrekker Robert Trossel van het Preventief Medisch Centrum in Rotterdam en tegenstander farmacoloog dr. Aalt Bast van de Universiteit van Maastricht. Ned.1, 21.57-22.38u.

MUZIEK

Wintertijd. Compilatie van de mooiste momenten uit het programma waarin gasten over hun favoriete muziekfragmenten praten. RTL5, 22.55-24.00u.

FILM

Mannequin (Michael Gottlieb, 1987, VS). Luidruchtige tienerklucht met Pygmalion-thema. Etaleur wordt verliefd op een van zijn poppen, bezield door oude Egyptische geest. Gastrol van G.W. Bailey als nachtwaker is niet de enige overeenkomst met de `humor' van Police Academy. Net5, 20.25-22.05u., met reclame.

Heartbreak Ridge (Clint Eastwood, 1986, VS). Reactionaire oorlogsfilm klaagt hypocriet over de wreedheid van het krijgsbedrijf. Eastwood voert zichzelf ten tonele als een in Korea gepekelde marinier die een verweekt zootje ongeregeld klaarstoomt voor Grenada en een Cubaan in de rug schiet. Leidde destijds tot protesten van Amerikaanse legerleiding. RTL5, 20.30-22.55u., met reclame.

. John Grisham's The Rainmaker (Francis Ford Coppola, 1997, VS). Grisham-adaptatie over de juridische coming-of-age van een jonge advocaat (Matt Damon), die bleu in dienst treedt van het malafide, in schadeclaims gespecialiseerde advocatenkantoor van Mickey Rourke. Werd in handen van Coppola vooral een acteursfilm om van te smullen: ook met Danny DeVito, Marya Kay Place, Claire Danmes, Jon Voight. Yorin, 21.00-23.30u., met reclame.

. Spetters (Paul Verhoeven, 1980, Nederland). Omstreden, vermeend smakeloze film van de regisseur van Basic Instinct laat opportunisme zegevieren onder jongeren in Maassluis. Met Hans van Tongeren, Toon Agterberg, Renée Soutendijk en gastrollen van Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Kitty Courbois. Net5, 22.05-0.20u., met reclame.

Little City (Roberto Benabib, 1998, VS). Zeskoppige groep jongelui vertoont allerhande liefdesvarianten in San Francisco. Met Jon Bon Jovi als barkeeper. Ned.3, 22.48-0.20u.

Chasing Amy (Kevin Smith, 1997, VS). Amerikaanse babbelfilm waarin hechte vriendschap tussen striptekenaar Ben Affleck en diens lesbische collega Joey Lauren Adams onverwacht omslaat in heteroseksuele liefde. BBC2, 23.35-1.25u.

. De avonden (Rudolf van den Berg, 1989, Nederland). Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.40-1.37u.

. Witness (Peter Weir, 1985, VS). Eerste Amerikaanse film van Australiër Weir is bespiegelende, spannende thriller waarin rechercheur Harrison Ford, op de vlucht voor corrupte collega's, onderdak vindt bij de Amish, een religieuze en volstrekt pacifistische sekte die iedere vorm van technologie van de hand wijst. Geen melodramatische verheerlijking van een plattelandsgemeenschap maar een verstandige confrontatie tussen twee verschillende subculturen die elkaar leren accepteren. BBC1, 0.25-2.15u.

RADIO

Tema. Juriste Marion Vijghen bij het ministerie van Justitie vertelt over de wijze waarop door de overheid huiselijk geweld wordt aangepakt. Ook zijn in het programma fragmenten te horen van het toneelstuk Blauwe plekken over kindermishandeling. 747AM, 14.02-15.00u.

4FM. Live vanaf het jazzfestival De Marathon in Groningen een optreden van toetsenist George Duke met het Metropole Orkest. Verder het Finse Alamaailman Vasarat met funkjazz, de Noorse formatie Kroyt en het Cuong Vu Trio. Radio 4, 19.00-1.00u.

Opium. Toneelschrijver Ton Vorstenbosch over zijn nieuwste stuk Niet eens in de gaten dat het de mooiste tijd was over de verwarringen van de moderne vrouw en angst voor ouderdom. Verder de Vlaamse schrijver en `frietspecialist' Paul Ilegems over zijn Het volkomen Frietboek en de betekenis van het frietkot voor de Belgische cultuur en de Belgisering van Europa. Radio 1, 19.04-20.00u.

Easy listening. Aan de vooravond van Jacques Brel's 25ste sterfjaar teruggevonden opnamen van het laatste televisieoptreden van Brel in Nederland in de herberg Het huis met de pilaren in Bergen. In het eerste uur Brel-vertolkingen in het Russisch (Vadim Piankov), het Zuid-Afrikaans (Laurika Rauch), Duits (Hildegard Knef), Engels Rod McKuen) en Nederlands (Frans Halsema) Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. De Belgische cartoonist Jacques Moeraert – bekend onder de naam Zak – vertelt over zijn leven en werk voor De Morgen, De Groene Amsterdammer en de Volkskrant. Radio 1, 0.04-0.45u.