Sterven in je huwelijksnacht

Ik ben getrouwd geweest. Voor ons huwelijk maakten mijn toenmalige echtgenoot en ik een testament. In 1982 zijn wij gescheiden en heb ik nooit meer naar dat testament omgekeken. Tot iemand mij zei dat mijn ex-man nog steeds van mij zou kunnen erven. Mijn notaris zegt dat het in principe kan, en dat er al meerdere processen over zijn gevoerd, met wisselende uitspraken. Hij adviseert een nieuw testament te laten opstellen. Ik vind dat vreemd, want in het testament staat `mijn echtgenoot' en dat is hij nu toch niet meer?!

(H. van der V.)

Wat ik kan bedenken is dit: morgen hertrouwt u of gaat u een geregistreerd partnerschap aan, en in de huwelijksnacht sterft u. Dan erft uw kersverse weduwnaar volgens uw huidige testament. Wilt u dat? En de kinderen van uw eerste man dan? Welke invloed heeft het nieuwe erfrecht per 1 januari? De notaris heeft gelijk.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen op de website: www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele