Scherpe verwijten na val kabinet

Oud-minister Bomhoff wijt de val van het kabinet volledig aan zijn oud-collega Heinsbroek en aan VVD-leider Zalm. Bomhoff zei dit gisteravond in het tv-programma Netwerk. Bomhoff bestempelde Heinsbroek als ,,een risico voor het land'' en als een man die ,,zich gedroeg als een desperado''. VVD-leider Zalm zou vorige week donderdag al in een gesprek met minister De Boer hebben gesuggereerd dat de LPF-bewindslieden zich moesten ,,ontdoen'' van hun collega's Bomhoff en Heinsbroek. In de ogen van Bomhoff heeft Zalm zich hiermee ,,definitief gediskwalificeerd voor alle politieke functies''.

In het tv-programma Barend & Van Dorp ontkende Zalm gisteravond stellig dat hij bij De Boer op het ontslag van de beide LPF-bewindslieden had aangedrongen. Zalm noemde Bomhoffs lezing ,,complete onzin''. Ook minister De Boer ontkende, bij monde van zijn woordvoerder, de lezing van Bomhoff. In de week voorafgaand aan de crisis heeft De Boer geen contact gehad met Zalm, aldus zijn woordvoerder.

Volgens Bomhoff had Heinsbroek afgelopen zondag, tijdens crisisberaad met zijn LPF-collega's, al laten weten te willen aftreden. Heinsbroek zou volgens Bomhoff hebben gezegd: ,,Ik wil stunten, ik wil lijstaanvoerder worden van de Lijst Pim Fortuyn-II.'' Heinsbroek wilde ,,de mantel van Fortuyn overnemen''. Bomhoff stelde dat Heinsbroek op eigen kosten opinie-onderzoek had laten doen, waaruit hij afleidde dat hij 80 procent van de LPF-kiezers achter zich kan krijgen. Heinsbroek was gisteravond niet bereikbaar voor een reactie.

Volgens een peiling van het bureau InterView zou een partij onder leiding van Heinsbroek nu kunnen rekenen op 18 procent van de LPF-kiezers. Dit zou neerkomen op 5 zetels. Uit een rondgang van NRC Handelsblad langs LPF-stemmers blijkt dat hun stemmen vooral naar het CDA zullen gaan.

Het demissionaire kabinet wil zoveel mogelijk doorregeren, om te voorkomen dat de crisis tot grotere financiële problemen leidt. Dit zei premier Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad. Hij riep de Tweede Kamer op zo min mogelijk kwesties als `controversieel' te bestempelen, omdat aan de kabinetscrisis geen inhoudelijke geschillen ten grondslag liggen. Minister Hoogervorst (Financiën) stelt in een brief aan de Kamer dat de staat een verlies lijdt van 1,75 miljard euro als het doorvoeren van belastingmaatregelen vertraging oploopt.

Het CDA-bestuur heeft premier Balkenende kandidaat gesteld voor het lijststrekkerschap bij de verkiezingen, die waarschijnlijk half januari worden gehouden.

remkes: pagina 3

hoofdartikel: pagina 7

kabinet-donner: pagina 23