SALONTAFELBOEK...

Dinsdag is in de geleerde ambiance van het Leidse Snouck Hurgronjehuis het boekje Special Collections: A Guide tot the Collections of Leiden University and Neighbouring Institutions gepresenteerd. Deze aantrekkelijke uitgave, die zo op de salontafel kan, biedt een handzaam overzicht van meer dan een dozijn bijzondere collecties die de universiteitsbibliotheek en nabije instituten in huis hebben. De oosterse handschriften, de collectie van R.H. van Gulik, het papyrologisch instituut, de foto's van het Instituut Kern: het is allemaal om te likkebaarden.

Dat vinden niet alleen wetenschappers. Paul Hoftijzer, directeur van het Scaliger Instituut (opgericht om het wetenschappelijk gebruik van de Leidse bijzondere collecties te bevorderen), overhandigde dinsdag het eerste exemplaar aan rector Douwe Breimer. In zijn toespraakje zei Hoftijzer `emotioneel' te worden als hij terugdacht aan het snode plan van collegevoorzitter Vredevoogd om desnoods stukken uit de Leidse collecties te verkopen indien de regering de voorgenomen bezuinigingen op de universiteit doorzet. Waarop Breimer antwoordde niet minder emotioneel te zijn van het idee binnenkort tweehonderd mensen te moeten ontslaan.

    • Dirk van Delft