Racisme?

Omdat supporters van PSV oerwoudgeluiden maakten in het Champions League-duel tegen Arsenal, gaf de UEFA de Eindhovense club een forse boete. Treedt de Europese voetbalbond strenger op tegen racisme in de stadions?

Ike Simoncini, voorzitter supportersclub ADO Den Haag: ,,De reactie van de UEFA richting PSV is wat overtrokken. De supporters van PSV gingen in de fout, maar in andere landen gebeurden dingen die veel erger zijn. Tijdens een wedstrijd tussen Bulgarije en Duitsland had het hele stadion het gemunt op een donkere Duitse speler. Het was schandalig om te zien hoe die jongen verbaal werd aangepakt. Toen had de UEFA op moeten treden. Niet als er iets aan de hand is bij een internationaal gezien kleine club als PSV. Bij Slowakije-Engeland leek het hele thuispubliek een racistische inborst te hebben. De Engelse spelers Heskey en Cole werden beschimpt omdat ze een donkere huidskleur hebben. Oost-Europese voetbalsupporters zijn veelal racistisch. In Nederlandse stadions komt racisme vrijwel niet voor. Bij ADO Den Haag wordt er weleens iets geroepen, maar dat is meer om een speler uit zijn spel te halen, niet zozeer vanwege zijn huidskleur. Desalniettemin houden we met de supportersvereniging acties om racistische uitingen uit te bannen.''

Mike Lee, woorvoerder UEFA: ,,De UEFA veroordeelt racisme in de stadions streng. Het mag niet zo zijn dat spelers worden uitgescholden wegens hun huidskleur. Als donkere spelers als Henry of Heskey aan de bel trekken omdat ze worden uitgescholden door supporters van de tegenpartij, bekijken wij wat er aan de hand is. Voetbal is een sport die door veel verschillende mensen wordt beoefend. Verdraagzaamheid en respect zijn belangrijke waarden voor de UEFA. Of wij nu pas echt streng optreden tegen racisme? Dat denk ik niet, we zijn altijd al tegen racistische uitingen geweest.''

Geoffrey Prommayon, speler FC Eindhoven: ,,Ik ben blij dat de UEFA optreedt tegen racisme. Ofschoon Nederlandse fans niet vaak discrimineren, heb ik het idee dat het racisme af en toe weer de kop opsteekt in Nederlandse stadions. Vroeger was het vervelend om als kleurling tegen ADO Den Haag te spelen, de toeschouwers zorgden daar voor een vervelende sfeer. Ik heb begrepen dat de club daar wat aan gedaan heeft, laten we hopen dat de aanhang zich nu netjes opstelt. Het gekke is dat ook bij ADO donkere spelers voetballen, die moeten zich toch raar voelen als het publiek oerwoudgeluiden maakt. Zelf trek ik me weinig van racistische kreten aan, al reageerde ik er in het verleden feller op. Ik ben een ervaren speler, met Willem II heb ik Champions League gespeeld. Dan laat ik me niet opjutten door trieste figuren die kleurlingen uitschelden.''

Jan Rijpstra, Tweede Kamerlid VVD: ,,Het is prima dat de UEFA een signaal afgeeft, maar de bond moet ook aangeven op welke manier racisme kan worden ingedamd. PSV wordt nu aangepakt, maar fans van die club zijn heiligen vergeleken bij de aanhangers van Lazio Roma. Voetbalclubs moeten meer tijd en geld steken in sociale plannen, racisme is een maatschappelijk probleem. Nederlandse clubs zijn op de goede weg, nu de UEFA nog. De Europese voetbalbond heeft veel geld, daarmee zouden ze clubs moeten stimuleren die zich actief bezig houden met de samenleving. Te pas en te onpas boetes uitdelen leidt niet altijd tot het gewenste resultaat.''

Dick Houtzager, woordvoerder Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie: ,,We zijn bezorgd over de mate van racistische uitingen bij sportevenementen. Blijkbaar werkt de zachte aanpak niet bij sportieve ontmoetingen. Het is jammer dat supporters van PSV in de fout zijn gegaan. Racisme komt haast niet voor in Nederlandse stadions, uitgezonderd dan de antisemitische kreten van tegenstanders van Ajax. Nederland heeft een multiculturele samenleving, niemand kijkt op van een gekleurde medemens. De UEFA wil een voorbeeld stellen en heeft daarvoor PSV gebruikt. Het is als organisatie belangrijk om af en toe een signaal af te geven. Zo heeft het LBR ooit een brief naar de KNVB gestuurd om antisemitische liederen van Feyenoord-fans op de open dag te veroordelen.''

    • Marcel Abrahams