`Politici moeten netjes leven'

Olga Dijkhorst (47) woont sinds kort met haar vriend Meindert Dost (37) in een klein huis in Valthermond, een dorp van negen kilometer lang en vierhonderd meter breed in de oude veenkoloniën van Drenthe. Haar ex-man woont met haar twee jongste dochters (9 en 3) een eindje verderop. Ze heeft hen al bijna drie maanden niet gezien, wegens ruzie. Olga Dijkhorst komt van oorsprong uit Amsterdam. Ze was documentalist bij de FNV en later telefonisch acquisiteur, maar dat vond ze niet leuk en nu werkt ze niet meer. Meindert Dost, vroeger automonteur en nu bewaker in een asielzoekerscentrum, komt uit Emmen. Ze hebben elkaar leren kennen in een spiritueel centrum.

Olga Dijkhorst stemde op 15 mei op de LPF. Maar dat was, zegt ze, `een geintje'. ,,Die hele LPF was een geintje.'' Meindert Dost heeft niet gestemd, want hij stemt nooit. Hij is het, zegt hij, niet eens met het `systeem'. ,,Besluiten moeten door de bevolking worden genomen, per referendum. Politici geven je toch nooit het product dat ze je beloven. Zodra ze gekozen zijn, beginnen ze geld over de balk te smijten.'' Hij begint voorbeelden op te noemen: het hotel dat de gemeente Emmen liet bouwen en dat nu leegstaat, de winkeltraverse, de loopbrug, het nieuwe theater, de subsidies voor de failliete voetbalclub.

,,En wat in Emmen in het klein gebeurt'', zegt Olga Dijkhorst, ,,gebeurt in Den Haag in het groot.''

Meindert Dost: ,,Het is allemaal vriendjespolitiek.''

Olga Dijkhorst: ,,En zelf leven ze in grote luxe.''

Meindert Dost: ,,Pim Fortuyn was mijn man niet, maar ik moet wel zeggen: hij luisterde tenminste.''

Olga Dijkhorst: ,,Daarom denk ik dat ik nu op de SP ga stemmen. Die man, hoe heet hij ook al weer, die luistert ook.''

Meindert Dost: ,,Totdat hij in de regering komt. Dan luistert hij niet meer, hoor. Weet je in wie ík nou vertrouwen heb?''

Olga Dijkhorst: ,,Nou?''

Meindert Dost: ,,In Balkenende.''

Olga Dijkhorst: ,,Nou je dat zo zegt...''

Meindert Dost: ,,Balkenende vindt dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid hebben. En hij is voor het herstel van normen en waarden.''

Olga Dijkhorst: ,,Daar ben ik het helemaal mee eens.''

Meindert Dost: ,,Met de normen en waarden is het hier in Nederland helemaal uit de klauwen gelopen. We waren een paar dagen in Duitsland, wat ons meteen opviel: de mensen waren veel socialer, vriendelijker.''

Olga Dijkhorst: ,,Fietsers steken daar hun hand nog uit.''

Meindert Dost: ,,Balkenende is integer, eerlijk. Dat zíe je gewoon aan hem. Hij kon ook tegen Pim Fortuyn op.''

Olga Dijkhorst: ,,Politici moeten het goede voorbeeld geven.''

Meindert Dost: ,,Ze moeten netjes leven. En daarom zeg ik: Balkenende. Door hem denk ik voor het eerst van mijn leven: misschien ga ik stemmen.''