PAS OP VOOR MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX

Jules Maaten (41), VVD, zit vanaf 1999 in het Europees Parlement.

,,Qua inwonertal is maar een van de tien kandidaat-lidstaten groter dan Nederland: Polen, met 38 miljoen mensen. De andere zijn kleiner. Zelfs Hongarije heeft maar tien miljoen inwoners. Daarmee blijft Nederland in een tussenpositie zitten: tussen de grote en de kleine landen. Nu stellen we ons niet op als land dat iets in de melk te brokken heeft. We maken ons te klein, drijven te veel mee op de stroom. Als we goed samenwerken, kunnen we er meer van maken dan we nu doen zelfs in een grotere Unie. Ik waarschuw dus tegen een minderwaardigheidscomplex.

,,Een voorbeeld? Het debat over de verkrijgbaarheid van vitaminetabletten. Nederland is daar heel liberaal in, net als Groot-Brittannië en Ierland. In plaats van te zeggen dat we er niets voor voelen om de verkrijgbaarheid van die tabletten aan banden te leggen, gaan we erover zitten onderhandelen. Je kunt toch ook proberen om een blokkerende minderheid te vormen, zodat het idee van de baan is? Maar nee, dat doen we niet. Luxemburg blokkeert een belastingdeal. Griekenland blokkeert alles als het om Cyprus gaat. Dat zijn toch ook kleine landjes?

,,Je moet het niet te vaak doen natuurlijk, dan jaag je iedereen tegen je in het harnas maar als je het veto met mate gebruikt, houdt iedereen rekening met je. Nederland gebruikt dat middel zelden. Veel te weinig, als je het mij vraagt. Als je minder aardig bent, bereik je soms veel meer.''

    • Caroline de Gruyter