Nieuw onderzoek naar lek bij DSM

Justitie begint een nieuw onderzoek naar de lekkage van blauwzuur bij de ACN-fabriek van DSM in Geleen in oktober 1999. De rechter-commissaris gaat getuigen en deskundigen horen over het lek. Het Limburgse chemieconcern heeft zelf om het nieuwe onderzoek gevraagd.

Dat heeft het openbaar ministerie in Maastricht gisteren bekendgemaakt. Sinds kort biedt de wet verdachten de mogelijkheid aan de rechter-commissaris te vragen een onderzoek in te stellen. Dit is vergelijkbaar met het gerechtelijk vooronderzoek.

Na bestudering van alle stukken die de dagvaarding moeten onderbouwen, vindt DSM het noodzakelijk dat weer getuigen en deskundigen van de kant van de ACN-fabriek worden gehoord. ,,Wij maken gebruik van het wederhoor waarin de Nederlandse wet voorziet'', zo verklaarde gisteren een woordvoerder van DSM. De woordvoerder wil verder niet in details treden over het de reden voor het verzoek van zijn werkgever.

Het nieuwe getuigenverhoor betekent dat de behandeling van de strafzaak tegen het chemieconcern is uitgesteld. Een nader onderzoek en rechtszitting gaan niet samen, dus heeft de officier van justitie de dagvaarding ingetrokken. Het bedrijf had op 5 november van dit jaar voor moeten komen. De rechter-commissaris zal later besluiten welke getuigen hij nu zal gaan horen.

DSM moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor het lekken van ongeveer vierduizend liter acrylonitril en circa tweehonderd kilogram blauwzuur uit een leiding van de ACN-fabriek vlakbij Geleen.

Het openbaar ministerie heeft voor deze strafzaak twee jaar vooronderzoek nodig gehad, waaruit zeven strafbare feiten naar voren zouden komen. Die gaan alle over de leidingen in de ACN-fabrieken, waaronder de leiding die in oktober 1999 heeft gelekt. DSM heeft volgens het openbaar ministerie deze leidingen niet voldoende onderhouden, of de leidingen waren niet goed geconstrueerd.

De woordvoerder van het openbaar ministerie in Maastricht bevestigde gisteren dat er nog steeds een ander strafonderzoek loopt tegen de chemiereus. Daarbij gaat het om het weglekken van honderdduizenden liters kankerverwekkend benzeen op een terrein van DSM in Geleen.

Dat gebeurde in augustus van het jaar 1996.