Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

NCRV zegt Paul de Leeuw wacht aan

De NCRV heeft gisteren per direct de samenwerking met Paul de Leeuw verbroken. Aanleiding is het kort geding dat De Leeuw donderdag aanspande tegen de omroep, omdat die een aflevering van zijn programma Herberg De Leeuw weigerde uit te zenden in het weekeinde voor de begrafenis van prins Claus.

De advocaat van De Leeuw verklaarde eerder dat de programmamaker schade heeft opgelopen door de afgelasting van het programma. De NCRV wekt volgens hem daarmee de indruk dat de aflevering choquerende uitspraken of grappen zou bevatten. De NCRV zou ruim voor de uitzenddatum de inhoud van de uitzending hebben doorgenomen met De Leeuw. Toen waren er volgens advocaat W. Blaauw geen bezwaren gerezen. Pas een uur voor uitzending zou de NCRV hebben besloten het programma in te trekken.

De NCRV heeft geweigerd een band met de uitzending ter beschikking te stellen, omdat zij de rechthebbenden zijn van het programma, aldus R. Lips, manager televisie.

De voor gisterenavond geplande aflevering van Herberg De Leeuw is evenmin uitgezonden. De NCRV vindt dat De Leeuw de situatie op de spits heeft gedreven door een rechtszaak aan te spannen. Donderdag waren nog gesprekken bezig over De Leeuws wens om per 1 januari volgend jaar uit dienst te treden bij de NCRV. Hij had die wens uitgesproken omdat hij zich bij de omroep niet meer thuis voelde.

Al eerder waren er incidenten rondom zijn programma. Ternauwernood kon een rechtzaak van emeritus-hoogleraar B. Smalhout worden voorkomen, De Leeuw had een foto van hem laten transformeren tot een portret van Hitler. De zangeres Anneke Grönloh eist een half miljoen euro schadevergoeding van de omroep omdat zij zich beledigd voelt door een persiflage op haar van De Leeuw.