Knellend korset

`Hoe dichter bij de Kroon, hoe strakker het korset' (NRC Handelsblad, 8 oktober). Politici en staatsrechtgeleerden geven hun kijk op deze netelige kwestie: het zijn (toevallig?) wel allemaal mannen die aan het woord komen. Wat weten zij van een knellend korset? Een korset is een gesteven omslag, die met veters zo strak mogelijk wordt aangehaald, waardoor buik en bubbels worden geëgaliseerd. Het gewenste effect is het grootst als het onding op het blote lijf wordt ingeregen. De te dragen robe of jacket valt als gevolg van dit harnas, geheel in lijn met wat wij esthetisch vinden: slank en goed geproportioneerd.

Het korset, dat zich aan het oog onttrekt, maar intussen wel zijn knellende functie vervult, onderstreept onze behoefte aan uiterlijk vertoon. Ik zou al die vrouwen niet graag de kost geven, die hun korset lang geleden in de vuilnisbak hebben gegooid. En zich bevrijd voelden. Met buik en bubbels.

Waarom zij wel en de Oranjefamilie niet?

    • Ans Zwollo-Woltering