KLM schorst vakbondsman Van der Hout

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici (NVLT), R. van der Hout, als werknemer van de luchtvaartmaatschappij geschorst.

Ook is de vakbond NVLT uit de CAO-onderhandelingen met de KLM gezet. Dat heeft een woordvoerder van de KLM gisteren gezegd.

Volgens de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij wordt de vakbondsman voorlopig geschorst hangende een intern onderzoek naar uitlatingen van Van der Hout in NRC Handelsblad, eerder deze week. Daarin heeft hij volgens de KLM tegen de regels in gehandeld door onder meer uitlatingen te doen over de vliegveiligheid bij het bedrijf.

De KLM-woordvoerder noemt Van der Hout een ,,ongeleid projectiel''. Omdat Van der Hout mede namens zijn vakbond heeft gesproken wordt de NVLT uit de CAO-onderhandelingen gezet. ,,We gaan volgende week eerst maar eens met de NVLT praten om te vragen waar zij mee bezig zijn'', aldus de KLM-woordvoerder gisteren. Van der Hout heeft zich de afgelopen jaren herhaaldelijk kritisch uitgelaten over de luchtvaartmaatschappij.

De grondwerktuigkundigen hebben onder meer conflicten gehad over de beloning. Ook hebben de grondwerktuigkundigen laten weten geen vertrouwen meer te hebben in de KLM-leiding en in de ,,veiligheidscultuur'' bij het bedrijf.

De zaak werd eind juli op scherp gezet bij een wilde staking op Schiphol waaraan meer dan honderd grondwerktuigkundigen deelnamen. Daarop eiste de KLM een schadevergoeding van 2.000 euro per staker, omdat de maatschappij een schade van 9 miljoen euro zou hebben geleden.

Het merendeel van de grondtechnici schortte eerder deze week zijn lidmaatschap van het Aircraft Maintanance Quality Forum (AMQF) van KLM op. Het AMQF werd twee jaar geleden door KLM opgericht, en maakt melding van incidenten met vliegtuigen en onveilige situaties bij onderhoudswerkzaamheden in hangars.

Van der Hout uitte kritiek op KLM omdat die niet of nauwelijks respons zou geven op meldingen van incidenten. KLM reageerde verbaasd op de actie van de grondtechnici.

De NVLT zegt het nu te betreuren dat ,,de KLM nogmaals de escalatie opzoekt''.

    • Rob Schoof