Opinie

    • Youp van ’t Hek

Klingeldingetje

In Het Parool stond onlangs dat de omhooggevallen advertentieverkoper Wijnschenk in een vergadering zei: ,,Hun zeggen'', waarop Eduard Bomhoff ingreep met: ,,Hun kunnen niet praten, Harry. Het is zij zeggen!'' Wijnschenk was van de partij die vond dat de allochtone medelanders goed Nederlands moesten spreken. Die opvatting staken ze daar niet onder stoelen of tafels, zoals Harry het graag mocht zeggen.

In De Telegraaf stond donderdag dat Harry Wijnschenk onlangs op een Haags terras een potje zat te bluffen over een nachtelijke straatrace die hij met de normen- en waardenminister Herman Heinsbroek op de A1 had gehouden. De omhooggevallen advertentieverkoper reed volgens het verhaaltje 240 kilometer per uur en de normen- en waardenminister maar liefst 270. Herman won dus. Vroeger zou ik dit soort verhalen hebben weggedaan als ongezouten lulkoek, maar sinds de ordinaire ontwikkelingen van de laatste dagen geloof ik echt alles.

En als ik de roddel hoor dat de normen- en waardenminister Heinsbroek zijn chauffeur zes uur voor een bepaald etablissement in het Gooi heeft laten wachten om vervolgens starnakel bezopen bij de goede man in te stappen, dan geloof ik het ook. Het getuigt trouwens van grote klasse om je toeterlam te laten rijden. Dat zou iedereen moeten doen. En wat goed dat Herman zich niet liet tutoyeren door zijn ondergeschikte. En nog beter dat hij de man, toen hij dat toch deed, onmiddellijk liet overplaatsen. Klasse! Niet dat slappe gedoogbeleid van Paars. Meteen zakendoen! Ingrijpen. Law and order! Luid en duidelijk. Net zo hard als hij vorige week door het Amsterdamse restaurant Toscanini schreeuwde dat Bomhoff een autist was en dat hijzelf vice-premier zou worden. Eerst geloofde ik dat verhaal niet. Sinds dinsdag wel.

Ik geloof alles. Als iemand mij morgen vertelt dat Eduard zijn zielige belletje van om en nabij de vier euro ook nog schaamteloos gedeclareerd heeft, dan zal je mij niet horen zeggen dat ik dit soort duimzuigerij niet geloof. Eerst geloofde ik het verhaal niet eens dat de professor, ooit collega-columnist in deze krant, met zo'n kinderachtig klingeldingetje orde probeerde te houden in zijn clubje volwassen mannen, maar na dinsdag geloof ik het, sterker nog: weet ik gewoon zeker dat het waar is.

Als ik vanavond in het voetbalstadion hoor dat Winny de Jong in de Rotterdamse koopgoot met een Wachttoren in de hand het geloof in de Here Jezus staat te verkondigen, geloof ik ook dat direct. En als iemand zegt dat ik Ferry Hoogendijk masturberend kan bewonderen op een van de sekssites van zijn voormalig fractiegenoot Eberhard, zal ik niet gaan kijken, maar ik neem het klakkeloos aan. Dat die rare rode aanstellersbril van Ferry geen humor was, geloof ik inmiddels ook. En als Varela vanavond wordt gekozen tot de geilste stringdrager van het jaar, dan controleer ik het niet eens.

Niemand verbaast me als hij of zij vertelt dat Eduard tijdens de rouwdienst voor prins Claus in de Nieuwe Kerk in Delft achter de ruggen van de diep bedroefde koninklijke familie beledigende sms'jes naar de normen- en waardenminister heeft gestuurd. Als er begrippen als ongeschoren berenlul of rijkgeworden platenhoer op het schermpje van de mobiele telefoon van Herman zijn verschenen, dan neem ik dat klakkeloos aan. En als Herman per omgaande heeft geantwoord met impotente Pietje Bell of Sneue CPB-frustraat dan trek ik dat geen seconde in twijfel.

Alles is gewoon waar en niets verbijstert me nog. Echt helemaal niets. De vraag is alleen: is het echt voorbij? Zijn we van het gajes af? Kan de ex-ministersbuurman Jan des Bouvrie worden afbesteld, zodat de ministerskamer op EZ een beetje niveau houdt? Of heeft de verbouwing al plaatsgehad en wordt de metamorfose binnenkort uitgezonden in Jan zijn programma op SBS? Kunnen de soapies Bridget en Katja op de commerciële zender weer over neuken gaan praten of gaan die geplande hurkgesprekken met Jan Peter gewoon door? Moet de volgende minister van EZ de komende jaren in de door Herman gekozen pooierbak rijden of mag hij hem omruilen voor een gewone auto?

We zijn ze kwijt. Nog wel een tip voor de Haagse politie voordat de LPF het Binnenhof verlaat: preventief fouilleren!

    • Youp van ’t Hek