Justitie staakt onderzoek naar Riefenstahl

In Duitsland heeft justitie het onderzoek naar de uitspraken van Leni Riefenstahl over de vervolging van zigeuners door de nazi's gestaakt. Een zigeunerorganisatie had een aanklacht tegen de 100-jarige cineaste ingediend. Zij beweerde dit voorjaar dat er in de Tweede Wereldoorlog niets met de zigeuners was gebeurd die in 1940 en 1942 gedwongen waren mee te werken aan haar film Tiefland. Riefenstahl zei dat ze de zigeuners na de oorlog weer tegen het lijf was gelopen. Volgens de organisatie zijn na de opnames 20 van de 48 zigeuners naar Auschwitz teruggekeerd en hebben de meeste van hen het kamp niet overleefd. Volgens het Openbaar Ministerie in Frankfurt is er weinig algemeen belang bij een vervolg van het onderzoek. De aanklager refereerde daarbij aan de leeftijd van Riefenstahl en haar belofte de uitspraak niet weer te herhalen.