Jurassic 5

Mag hiphop textueel wat in een vacuüm zijn beland, muzikaal is er allerlei gaande, met name als het om luisterhiphop en experimentele instrumentatie gaat. Ongeduldig werd dan ook gewacht op het nieuwe album van Jurassic 5. Want ze mogen dan met Cut Chemist een van de meest veelzijdige dj's ter wereld in huis hebben, deze Los Angeles crew begon aan het eind van de jaren negentig ronduit traditioneel. Met hun debuutalbum en hun eerste volwaardige album Quality Control reanimeerden ze een kant van South Central L.A. die bijna onder het geweld van gangsta rap en quasi realistische B-films bezweken was. Ooit was de beruchtste hood van Amerika namelijk ook de thuisbasis van de onovertroffen partyhoppers The Pharcyde en de intellectuele rappers van Freestyle Fellowship.

De vraag was dus of Cut Chemist na zijn experimentele reizen met DJ Shadow een nieuw geluid in Jurrasic 5 zou pompen, om aansluiting te vinden bij de Engelse en New-Yorkse avant garde of gewoon omdat de oude sound begon te vervelen. Welnu: niets van dat alles. De nieuwe Jurassic 5, Power In Numbers, is een album geworden dat druipt van traditie, vakmanschap en instrumentale terughoudendheid. Vervelend? Integendeel.

Jurassic 5 bewijst maar weer eens dat talent, inspiratie en kennis van zaken tot superieure hiphop kan leiden. Een album lang weten ze te boeien met hun typische mengeling van partyhop, old school en overweldigend soulvolle raps. Hun geluid is zelfs iets kaler en daardoor fermer geworden. De nadruk ligt op de beat, en de verfijnde franje van dj's Cut Chemist en Nu-Mark is zo uitgekiend dat je er in het begin bijna naar zoeken moet. Er wordt gescratcht alsof het nooit uit de mode is geweest en de teksten hebben zich verdiept zonder sentimenteel te worden. Echt opvallend is hoe een vreemde eend in de bijt als Nelly Furtado (die om een gastrol heeft gebedeld zoals op de plaat te horen valt) perfect in een compromisloze hiphopsong over vriendschap en liefde gemixed wordt. Daar kunnen The Roots die ooit Erykah Baduh gebruikten om de hitlijsten te halen een puntje aan zuigen.

Nu The Pharcyde in de marge kwakkelt en Freestyle Fellowship vorig jaar een erbarmelijke come- backplaat maakte, is Jurassic 5 definitief de vaandeldrager van de vrolijke intelligentsia in South Central geworden.

Jurassic 5, Power In Numbers Interscope/Universal, 493 437-2 *****

    • Nanne Tepper