Jongen/meisje: onderzoek Gender Consult

In het artikel `Wilt u een jongen of wilt u een meisje?' in Leven&cetera; van vorige week werd vermeld dat de geslachtskeuzemethode van Annet Noorlander van Gender Consult momenteel wetenschappelijk onderzocht wordt door onder anderen gynaecoloog J. Evers van het IVF Centrum van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Het artikel bevat daarover de volgende passage:

Het onderzoek is nog niet af, maar Evers zegt nu al dat er niks uitkomt. ,,Het is hocus-pocus. Je kunt heel makkelijk no-cure-no-pay bieden. Je hebt altijd vijftig procent kans dat het goed gaat.''

Door een ingreep ter redactie is de context van die opmerking onduidelijk geworden: het lijkt nu alsof die over het het bureau Gender Consult gaat. Dat is niet zo. Professor Evers verwacht weliswaar persoonlijk dat Noorlanders methode niet zal werken, maar het onderzoek dient nu juist om na te gaan of dat zo is, zo laat hij per e-mail weten. Zijn opmerking over no-cure-no-pay verwees naar de vele geslachtskeuzecentra in de Verenigde Staten die een geld-teruggarantie bieden en toch veel verdienen, omdat de kans altijd vijftig procent is dat ze gelijk hebben. Gender Consult hanteert een `normaal tarief en deels een no-cure-no-pay tarief', aldus Annet Noorlander. Zij bestrijdt, zoals in het stuk gesteld werd, dat met name het dieet van haar behandeling een `zwaar offer' zou zijn: ,,Het dieet dat bij Gender Consult wordt toegepast kan, zoals ieder dieet, als moeilijk worden ervaren. Het `meisjesdieet' is moeilijk te verzwijgen tijdens etentjes en kan dan tot problemen leiden vanwege de taboesfeer rond het onderwerp geslachtskeuze.'' Maar het is gezond en goed vol te houden, aldus Noorlander.