Huur een droomhuis

Al jaren droom ik van een huis in Italië. Tijdens mijn laatste bezoek informeerde ik daarom bij lokale makelaars. Maar ik sta weer met beide benen op de grond nu ik de prijzen ken. Die beginnen voor landelijk gelegen woningen rond de 75.000 tot 100.000 euro. Helaas bezit ik niet zoveel spaargeld. Wat zijn de mogelijkheden voor financiering van een tweede woning in Italië? Ik bezit in Nederland een eigen huis, anderhalf jaar geleden gekocht, dus de overwaarde is niet zo hoog. Ik schat 75.000 euro.

(H. van D.)

Omdat uw hoofdwoning hier staat en u hier belastingplichtig bent, valt dat Italiaanse huis (als tweede huis) in box 3, waardoor u per jaar 1,2 procent over de waarde aan belasting betaalt. Geld lenen kan, maar de rente is niet aftrekbaar van uw inkomen. Bovendien zijn leningen op buitenlandse huizen niet populair bij alle geldschieters. U kunt daarom het best informeren bij makelaars die zich richten op Hollanders die in Italië een huis willen kopen. Waarom huurt u niet af en toe een huis? Of ruilt u met een Italiaanse familie? Veel goedkoper en u houdt de droom levend.

    • Adriaan Hiele