Harde kern fans ADO Den Haag: `Wij zijn lief'

Heel voorzichtig droomt de leiding van ADO Den Haag na het binnenhalen van de eerste periode alweer van een terugkeer naar de eredivisie. De fanatieke Haagse aanhang wist het gisteren na de overtuigende 3-0 overwinning op Heracles al zeker. ,,We worden kampioen, we worden kampioen'', schalde er minutenlang door het Zuiderpark.

De stad die nu al een decennia lang verstoken is van eredivisievoetbal is na acht wedstrijden voor het eerst sinds jaren weer een beetje in de ban van ADO Den Haag. De club die twee jaar terug nog het seizoen op een troosteloze zestiende plaats in de eerste divisie afsloot, staat nu na acht wedstrijden fier aan kop van de ranglijst. Ruim achtduizend mensen zagen hoe de formatie van Rinus Israel en Lex Schoenmaker de nummer twee van de competitie bij vlagen van de mat speelde en de eerste prijs van het seizoen veroverde.

In een houten keet naast de hoofdtribune probeerde Schoenmaker na afloop de euforie onmiddellijk te temperen. Terwijl de clubleiding al jaren achtereen van de daken schreeuwt dat ADO Den Haag terug zal keren in de eredivisie, wilde de coach zijn ploeg na een kwart van de competitie nog niet uitroepen tot de grote titelfavoriet. ,,Natuurlijk stikken we van de ambitie. Maar het moet eerst nog maar eens allemaal gedaan worden'', sprak Schoenmaker clichématig.

Na jaren kwakkelen in de marge van het betaalde voetbal lijkt de weg die een paar jaar terug werd ingeslagen resultaat te gaan hebben. Daar waar de concurrentie steeds vaker werd geconfronteerd met het wegvallen van de beste spelers, wist ADO Den Haag stap voor stap de selectie te versterken. Vorig seizoen bracht de ploeg het tot een plek in de nacompetitie waarin het uiteindelijk niet sterk genoeg was om Excelsior van promotie af te houden.

ADO Den Haag zag in de aanloop van dit seizoen niet alleen concurrenten als Excelsior, RBC en Zwolle naar de eredivisie verdwijnen, maar kon ook nog eens met genoegen vaststellen dat het merendeel van de clubs in de eerste divisie het mes in de selectie zette. De ambitieuze Hagenaars wisten zich met aankopen als Arjan van der Laan (FC Twente), Jeffrey van AS (NAC), Gijs Cales (RBC), Daniel Rijaard (Excelsior) en Roy Stroeve (Heracles) als enige club serieus te versterken. Daar stond nog eens tegenover dat jeugdige talenten als Ferry Bodde en Romeo Castelen behouden bleven.

Met de beste en breedste selectie van de eerste divisie en de hoogste begroting van alle clubs mag het kampioenschap dan ook een realistisch doel worden gezien. ADO Den Haag, dat over een paar jaar hoopt te verhuizen naar een gloednieuw onderkomen aan de rand van de stad, beschikt voorlopig echter met het Zuiderpark over een accommodatie die allerminst eredivisiewaardig is. Daar komt nog eens bij dat een deel van de aanhang in de loop der tijd een zeer slechte naam heeft opgebouwd.

In het topduel tegen Heracles piepte en kraakte het in het hart van de stad gelegen onderkomen al aan alle kanten. Alle toeschouwers moesten zich met een clubkaart, een legitimatiebewijs en een toegangskaartje in de hand een voor een door de stalen tourniquets worstelen. Eenmaal binnen stond een legertje agenten klaar om het publiek te fouilleren. Toen de aftrap werd genomen stonden buiten de poorten van het Zuiderpark nog lange rijen wachtenden.

ADO Den Haag mag dan misschien op sportief gebied met de week meer zelfvertrouwen krijgen, maar de wedstrijd tegen Heracles leerde dat er op organisatorisch gebied nog het een en ander zal moeten gebeuren wil het in toekomst clubs als Ajax en Feyenoord kunnen ontvangen. De fanatieke aanhang van ADO Den Haag kijkt al tijden reikhalzend uit naar een confrontatie met de Amsterdamse supporters.

Na elk doelpunt in het Zuiderpark klinkt het vanaf de Aad Mansveld-tribune uit duizenden kelen `joden we komen' als een verwijzing naar een ontmoeting met de aanhang van de Amsterdamse voetbalclub. Tegen Heracles overheerste gisteren echter een feeststemming in het sfeervolle stadion. ,,Wij zijn lief, wij zijn lief, wij zijn lief'', schreeuwde de harde kern aan het einde van de wedstrijd al zwaaiend met groengele sjaaltjes. Als dat zo blijft mag het bestuur pas echt hardop gaan dromen van promotie.

ADO Den Haag 3, Heracles 0, Ruststand 2-0. 34. Hofstede 1-0, 38. Stroeve 2-0, 47. Castelen 3-0. Schds: Luinge. Tsch: 8.130. Gele kaarten: Castelen, Verberne (ADO Den Haag) en Looms, Rose, Jansen (Heracles).

    • Koen Greven