Handelstekort VS opnieuw op record, Dow eindigt hoger

Het Amerikaanse handelstekort heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. Gisteren maakte het ministerie van Handel bekend dat het tekort is opgelopen van 35,1 miljard dollar in augustus tot 38,5 miljard dollar vorige maand.

Belangrijkste oorzaken voor de stijging waren de snel oplopende olieprijzen in september en de verhoogde import van het bedrijfsleven van buitenlandse goederen in de aanloop naar het havenconflict aan de westkust van de Verenigde Staten.

De effectenbeurs in New York reageerde nauwelijks op het nieuwe handelsrecord. Na een grillige handelssessie sloot Wall Street 47,36 punten hoger (0,57 procent) op 8322,40. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq klom 15,47 punten (1,22 procent) tot 1287,76. Daarmee hebben de Dow en de Nasdaq in een week elk ongeveer 6 procent gewonnen.

De koersen werden heen en weer geslingerd door winstnemingen, het aflopen van optiecontracten en diverse kwartaalcijfers.

Op softwareproducent Microsoft na kwamen alle dertig Dow-fondsen aanvankelijk lager uit de startblokken. Uiteindelijk trokken de koersen zich op aan de beter dan verwachte resultaten die Microsoft donderdag na het sluiten van de beurs had gepresenteerd. Het aandeel, dat is opgenomen in zowel de Dow als de Nasdaq, dikte 4,7 procent aan.

De Dow werd verder gedragen door detailhandelsconcerns Wal-Mart en Home Depot. Die fondsen herstelden zich van verliezen die zij een dag eerder hadden opgelopen na de winstwaarschuwing van branchegenoot Sears. Wal-Mart won 1,7 procent, Home Depot kreeg 4,3 procent erbij.

De kwartaalcijfers van het farmacieconcern Merck bevatte voor handelaren weinig verrassingen. Op de Dow steeg het aandeel 0,6 procent.

Na de bekendmaking van een onverwacht verlies van luchtvaartbedrijf UAL Corporation, waarmee een faillissement iets dichterbij lijkt te komen, daalde dit aandeel 1,2 procent.

Op de valutamarkt steeg de euro weer iets. De Europese munt noteerde 0,9720 dollar tegenover 0,9710 dollar eerder op de dag.