Godelieve Schrama

Godelieve Schrama heeft drie onbekende harpconcerten van Haydn ontdekt en op cd gezet. Een opzienbarende wereldpremière, net zoals die van een Japanse gitarist, die de Negende symfonie `Uit de Nieuwe Wereld' van Dvorák ontdekte en in zijn eentje compleet op cd zette.

Zo waren er de laatste jaren meer belangrijke ontdekkingen: de saxofonist Henk van Twillert stuitte op de Zes suites voor cello solo van Bach en het Noord Nederlands Gitaarkwartet bracht een cd uit met De vier jaargetijden van Vivaldi. Veel instrumentalisten hebben gebrek aan aan klassiek repertoire. Hun instrument is soms te nieuw, Bach was al bijna een eeuw dood toen Adolphe Sax in 1846 zijn saxofoon patenteerde. Andere componisten schreven niet voor de juiste instrumenten. Bijzonder ergerlijk is het geval van Brahms, die geen enkele noot voor harp componeerde. Van die harpvrees was de harpiste Godelieve Schrama het slachtoffer. Dus pakte ze klavecimbelmuziek van Haydn en speelt die op harp. Vanzelfsprekend, want wie in een klavecimbel kijkt, ziet een liggende harp. Bij Schrama klinkt die spitse `spijkerbak' betoverd.

Godelieve Schrama: harpconcerten van Haydn Northwest Classics 206241 ****

    • Kasper Jansen